Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българските вина стават все по-търсени

Красимир КоевКрасимир Коев

Българските вина започнаха да се налагат трайно на всички дегустационни конкурси и големи изложения. За 2015 имаме 150 златни отличия от международни конкурси. Миналата година в Пловдив се проведе Световно първенство по вино и в резултат на това се сключиха много договори и тази година България ще изнесе доста по-големи количества. През последните 3-4 години изнасяме по 58-60 млн. литра годишно, а вътре в страната се консумира между 110 и 120 млн. литра. Това обяви Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му количествата потребено вино на глава от населението за последните 5 години са се увеличили от 7 на 10 литра. Коев допълни, че вносът на вино у нас е под 5%, а във Франция достига 47%.

В областта на винопроизводството работят 263 предприятия, като през 2017 ще започнат дейност 18 нови. Лозовите масиви всяка година нарастват с между 10 и 12 хил. дка.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 05 Януари 2017 11:22