Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Десислава Димитрова: Търсенето на местни храни расте

Десислава ДимитроваДесислава Димитрова

„Все повече потребители обръщат внимание какво пазаруват. През последните години се забелязва загриженост на хората какво слагат на масата си. Това заяви Десислава Димитрова, координатор на Slow Food за България и доцент в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, в студиото на "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

„Много фермери се насочват към производство на биопродукти“, констатира доц. Димитрова. От думите й стана ясно, че тя е скептична относно перспективите големите производители да се обърнат към натурален начин на производство. „По скоро би било хубаво, ако големите вериги започнат да продават продукти от малки производители“, каза тя, допълвайки, че вече има подобен прецедент, при който голяма наша търговска верига е заложила на подобно сътрудничество.

По думите на Атанас Урджанов днес производството на българско месо далеч не задоволява нуждите на българския пазар. Той онагледи тезата си с факта, че в сравнение с 1970 например, производството е спаднало 6 пъти. „Въпреки, че фермерите получават и държавни, и европейски помощи, броят на животните не се увеличава“, заяви той. От думите му стана ясно, че това се дължи на неравната конкуренция на месото от чужбина, което е на далеч по-ниски цени, като респективно преработвателите го предпочитат от чисто икономическа гледна точка.

Урджанов също така призова държавата да въведе изисквания към големите вериги, които да бъдат задължени да продават определен процент единствено български продукти. Той даде за пример Румъния, където подобни мерки са въведени, като процентът на местни продукти там е 51.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники