Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Денят на свобода от правителството идва на 16 май

Денят на свобода от правителството идва на 16 май

През настоящата 2017 г. ще работим до 16-ти май, за да си платим данъците към държавата. Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано – ние я наричаме Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

През 2017 г. българите ще изработват средно по 261 млн. лв. за един календарен ден. В същото време консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 35 440 млн. лева. Това означава, че през текущата година ще са необходими почти 136 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства. След 2009 г. на практика липсват каквито и да е добри новини по отношение на данъчното облагане - в смисъл на намаление на данъци. Напротив, данъчната тежест постепенно нараства - както по отношение на националния бюджет, така и на общинско ниво и в осигурителното дело. Единият от примерите тази година е увеличението на осигурителната вноска за пенсии, която бърка в джоба на работещите българи.

Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях денят на свобода от правителството идва чак в първите дни на юли.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 06 Януари 2017 16:40
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.