Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

БСП опита да размрази проекта "Белене"

Таско Ерменковснимка: dnevnik.bgТаско Ерменков

БСП внесе предложение за размразяване на проекта за АЕЦ "Белене" като се отмени решението на Народното събрание от февруари 2013 г. за отказ от централата. След едночасови дебати проекторешението беше отхвърлено. "За" гласуваха 50 депутати, 64 се обявиха против, а 21 се въздържаха.

"Не е страшно и не боли, ако си признаеш грешката, да развържем ръцете на това и служебното правителство да търсят решение" призова от парламентарната трибуна Таско Ерменков от БСП и напомни, че ако това не стане, утре прокуратурата може да търси сметка на всеки министър, който работи по проекта.

Като аргументи в полза на строителството на нова ядрена мощност Ерменков изтъкна и недостига на електроенергия през последните дни. Напомни и че България вече е платила поръчаните на Русия два блока.

Депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров възрази като изтъкна, че няма да има пазар за тока от евентуалната централа, а стойността й винаги е била над 20 млрд. лв. Според него е неизгоден и проектът за приличане на чужд инвеститор, защото, по думите му, съхранението на отработеното гориво и извеждането на централата от експлоатация отново ще са за сметка на данъкоплатците. Единственото решение е продажбата на двата реактора на пазарен принцип, каза Димитров.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска преразглеждане на въпроса за четирите реактора на АЕЦ "Козлодуй" и незабавното им включване в действие.

В началото на политическия сезон от парламентарната трибуна той заяви: "Като се позоваваме на Виенската конвенция за договорите между държавите, ние можем да признаем за нищожни договореностите за преждевременното затваряне на блоковете ни. Във вътрешен план трябва да търсим сметка от тези, които имат вина за националното предателство, наречено ранно затваряне на 1, 2, 3 и 4-и блок". / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 11 Януари 2017 14:49
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.