Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Самолетните билети поскъпнаха с близо 30% през декември

Самолетните билети поскъпнаха с близо 30% през декември

Месечната инфлация през декември е 0.6%, а годишната - 0.1%, съобщи Националният статистически институт.

Най-драстично е поскъпването на самолетните билети - с 28.6%. На фона на засиленото присъствие на нискотарифни превозвачи, обяснение може да се търси в традиционно високото търсене преди Коледа и Нова година.

Общото увеличение на цените на транспортните услуги за месеца е с 1.9%. Средногодишната инфлация за периода януари - декември 2016 г. спрямо предходните 12 месеца остава отрицателна - минус 0.8%.

През декември спрямо ноември храните и безалкохолните напитки са поскъпнали с 0.9%,алкохолът и цигарите са поевтинели с 0.1%, цените на облеклото и обувките са намалели с 0.9%, жилищата, водата, електроенергията, газът и другите горива са поскъпнали с 0.1%.

Цените на транспортните услуги са се вдигнали с 1.9%, развлечението и културата - с 2.5%, посещенията в ресторантите и хотелите - с 1.4%. Съобщенията са поевтинели с 1.1%.

Газообразните и течните горива за битови нужди поскъпват през месеца съответно с 1.0 и 2.0%, въглищата - с 2.1%, дизеловото гориво - с 2.0%, бензинът А95Н - с 1.1%, А98Н - с 0.4%, пропан-бутанът за коли- с 3.8%. Услугите на такситата са поскъпнали с 0.8%, а самолетните билети - с 28.6%. Цените на туристическите пакети за почивки и екскурзии са се вдигнали с 5.9%, услугите по краткосрочно настаняване - с 10.7%, козметичните продукти - с 3.1%.

Лекарствата поевтиняват с 0.1% спрямо ноември. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.