Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Членството на България в ЕС дава сериозна перспектива за мащабност на българския бизнес

Стамен Яневснимка: bnr.bgСтамен Янев

Присъединяването на България към ЕС се отрази изцяло положително на икономиката, а БВП на страната се е увеличил приблизително 3 пъти за този десет годишен период, заяви директорът на Българската Агенция за Инвестиции Стамен Янев. Трябва да отчитаме, че когато България стана членка на ЕС, се наблюдаваше сериозен ръст на преките чуждестранни инвестиции и всъщност присъединяването беше легитимиране на България като една добре развиваща се икономика, каза Янев и добави:

След това настъпи световна криза и инвестициите намаляха в глобален мащаб, което се отрази и на България. След 2010 обаче страната отчита стабилен растеж. След първоначалното осъществяване на спекулативни инвестиции сега има по-добра устойчивост в тази сфера и в България започват да идват стратегически инвеститори, които искат да установят своите производства, да развиват човешкия капитал и да влияят на средата, в която оперират, за разлика от преди, когато основно се купуваха недвижими имоти. Освен това ЕС дава по-голяма перспектива на българския бизнес, отваряйки за страната най-големия и най-богат пазар в света с 500 милиона платежоспособни потребители.

По думите на Стамен Янев 2015 е най силната следкризисна година по отношение на инвестициите. Най големият инвеститор в България е Холандия, която влага в страната близо 6 млрд. евро в периода 2010-2016. Следват Италия и Гърция, които инвестират близо 2 млрд. евро всяка. Австрия и Германия допълват класацията на петте най-големи Европейски инвеститори в България. Извън ЕС България се радва на добри инвестиции от Руската Федерация, САЩ и Турция. Желанието на българските власти е да привлекат по сериозни инвестиции от Китай. Наскоро премиерът Борисов се срещна с представители на търговския гигант „Али Баба”, който проучва българския пазар от близо 1 година. Надяваме се тази компания да формира сериозна логистична база в България, която да даде възможност за реализация на стоки към Европа, каза Стамен Янев.

Браншовете с най-големи инвестиции от ЕС са търговията и недвижимите имоти. В последните години с много бързи темпове се развива секторът, свързан с производството на части за големите автомобилни концерни. Над 100 компании оперират в този бранш, който формира приблизително 2 млрд. евро приходи. Има сериозен интерес към логистиката и транспорта, защото България е със стратегическо местоположение, заяви Янев и допълни:

Възползването от четирите основни свободи на ЕС - свободното движение на стоки, на услуги, свободното установяване в други държави и свободния трансфер на капитали, дава сериозна перспектива за мащабност на българския бизнес. Тази възможност за съжаление не е на 100% използвана от местния бизнес, който трябва да бъде малко по-предприемчив и да се възползва по-добре от множеството европейски програми, които съществуват не само в България но и на ниво ЕС като цяло.

Питаме събеседника ни какви промени трябва да се направят на национално ниво, за да се радва страната на още по-голям инвеститорски интерес?

Ще посоча 3 основни неща, които според мен трябва да се направят на този етап. На първо място държавата трябва да изработи по-гъвкава система от насърчителни мерки, така че всеки инвеститор да бъде обгрижен по най-добрия начин. Това минава през промяна на настоящия закон за насърчаване на инвестициите. На второ място трябва да има интензивно взаимодействие между централна и местна власт, за да могат проблемите на инвеститорите на местно ниво да бъдат преодолявани по-лесно. На трето място е необходимо създаването на организационни системи от нов тип, каквито функционират например в Холандия и са насочени към създаването на инвестиционни фондове с цел осъществяването на инвестиции в България и други страни на ЕС. Всеки капитал, който е влязъл в страната няма начин да не намери своите пътеки към българския бизнес. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники