Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В България се купува най-много пилешко месо, сочат данни на Евростат

В България се купува най-много пилешко месо, сочат данни на Евростатснимка: dnevnik.bg

България е със сравнително скромен дял в производството и пазара на червено и бяло месо в страните на ЕС-28, сочат данни от анализ на Евростат за производството и потреблението на месо в Евросъюза през 2015 г.

За въпросния период в страната е имало около 600 хил. глави едър рогат добитък (млечни крави, крави за месо и телета), около 600 хил. свине, около 1.3 млн. овце и около 65 млн. птици, отчита Евростат.

За същия период в България са били произведени над 102 хил. тона птиче бяло месо, около 90 хил. тона свинско и друго червено месо, както и около 5 хил. тона говеждо месо.

Най-търсеното от домакинствата у нас е било бялото птиче месо, следвано от каймата и свинското. Драстично е намаляла консумацията на говеждо месо, което е и сред скъпите меса в пазара на България.

Като цяло консумацията на месо у нас през 2015 г. е била около 32-35 кг на човек от домакинството, като очакванията са през 2020 г. консумацията на месо да надхвърли 40 кг.

Очаква се също общото производство на месо у нас през 2020 г. да се увеличи до 300-350 хил. тона. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники