В България се купува най-много пилешко месо, сочат данни на Евростат
- Възможно ли е увеличение с повече от 50% на цените на хранитеБългария няма да има проблем с недостиг на стоки заради кризата в УкрайнаПоскъпване на олиото и хляба отчита проучване на КНСБ«Как в СССР»: россиянин показал цены на продукты в БолгарииСтоките от първа необходимост са поскъпнали от началото на годината
България е със сравнително скромен дял в производството и пазара на червено и бяло месо в страните на ЕС-28, сочат данни от анализ на Евростат за производството и потреблението на месо в Евросъюза през 2015 г.
За въпросния период в страната е имало около 600 хил. глави едър рогат добитък (млечни крави, крави за месо и телета), около 600 хил. свине, около 1.3 млн. овце и около 65 млн. птици, отчита Евростат.
За същия период в България са били произведени над 102 хил. тона птиче бяло месо, около 90 хил. тона свинско и друго червено месо, както и около 5 хил. тона говеждо месо.
Най-търсеното от домакинствата у нас е било бялото птиче месо, следвано от каймата и свинското. Драстично е намаляла консумацията на говеждо месо, което е и сред скъпите меса в пазара на България.
Като цяло консумацията на месо у нас през 2015 г. е била около 32-35 кг на човек от домакинството, като очакванията са през 2020 г. консумацията на месо да надхвърли 40 кг.
Очаква се също общото производство на месо у нас през 2020 г. да се увеличи до 300-350 хил. тона. / Дневник
- Ако видите грешка изберете текста и натиснете Ctrl + Enter
- продукты питания