Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Световната банка препоръча по-висока такса "Задължение към обществото", формираща крайната цена на тока

Световната банка препоръча по-висока такса "Задължение към обществото", формираща крайната цена на токаснимка: bnr.bg

Световната банка препоръчва таксата "Задължение към обществото", която е част от крайната цена на тока, да бъде увеличавана през следващите няколко години. Това е записано в доклада на банка, който набелязва мерки за стабилизиране на българската енергетика. Документът, който е публикуван за обществено обсъждане, предлага поскъпване на таксата с около 5% за повечето потребители, а за битовите, които ще останат на регулирания пазар, с около 2%.

Повечето българи се отопляват с ток, като средно 14 на сто от общите разходи на домакинствата са за покриване на сметките за електроенергия. Най-бедните семейства обаче отделят доста повече от бюджета си за енергия в сравнение с тези, които имат добри доходи. Според доклада на Световната банка като енергийно уязвими се определят тези домакинства, които харчат над 10% от доходите си за ток. За да бъдат защитени тези потребители от увеличението на цените, се предлага да бъдат въведени мерки, чрез които електроенергията да стане достъпна за хората с ниски доходи. Едно от тези предложения е да бъде въведена "социална тарифа". Тя трябва да покрие до 70 на сто от компонента "електроенергия" в крайната цена за уязвимите домакинства с потребление под 100-150 киловатчаса на месец. От тази мярка ще могат да се възползват хора над 70-годишна възраст, които живеят сами и са с доход под линията на бедността, лица с над 90 на сто нетрудоспособност, които се нуждаят от чужда помощ, без значение какви са доходите им, както и семейства, които гледат деца с увреждания и семейства, получаващи в момента целева помощ за отопление. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.