Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България сред няколко държави в ЕС с прекомерен икономически дисбаланс

България сред няколко държави в ЕС с прекомерен икономически дисбалансснимка: bnr.bg

EК отново отчете прекомерни дисбаланси в икономиката на България. Страната ни остава сред 12-те държави от ЕС, които подлежат на специален мониторинг, като е подчертават слабости в контрола на банките.

Банковият сектор е стабилизиран, но наследството от слабия надзор все още не е преодоляно. Все още са нужни действия за отстраняване на слабостите във финансовия сектор, разкрити от стрес тестовете – включително банковия и небанковия надзор, както и пречките при процедурите за несъстоятелност.

Отчита се висока задлъжнялост на фирмите. Процентът на лошите заеми е двуцифрено число, за разлика от средноевропейското равнище. Сред държавните предприятия, с най-големи дългове са тези в енергетиката. За пример се дава АЕЦ Белене, заради която се плати неустойка на Русия от над 601 милиона евро или 1,3% от БВП на страната. Пазара на труда се подобри, но равнището на заетостта продължава да е слабо, а дългосрочната безработица – висока.

Сенчестата икономика и недекларирания труд остават големи. Припомня се лошата интеграция на ромите.

Повтаря се проблемът със застаряващото население и са цитирани данни на МОМ, че 14% от българите живеят извън родината.

Приходите на най-богатата част от населението са 7 пъти по-високи спрямо тези на най-бедните слоеве.

Повтаря се и проблемът с корупцията и недоверието към правосъдната система, което спъва инвестициите. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.