Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Л. Дацов: Членството в еврозоната трябва да е приоритет за България

Любомир ДацовЛюбомир Дацов

Членството в еврозоната трябва да е приоритет за България в момента. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

„Не смятам, че трябва да преосмисляме позицията си, макар че не е ясно каква е точно тя. Има голямо разминаване между думи и дела в последните правителства, които управляват след 2009. На практика делата говорят за съвсем обратното на това, което партиите декларират“, коментира Дацов.

„За България в момента еврото трябва да е приоритет. Големият въпрос е какво се прави, за да се влезе в т.нар. „чакалня на еврозоната“ ERM II”,  допълни той.

Според него проблемите вътре в Европейския съюз (ЕС) се засилват, включително и негативното политическо говорене.

Той подчерта, че по-голямата част от страните в еврозоната нарушават маастрихтските критерии. „Един от основните индикатори е нивото на публичния дълг – до 60%. Не съм правил сметка колко от държавите го спазват, но със сигурност са по-малко от половината. Нивото на дълга представлява фискален риск за бюджетите и за състоянието на публичните финанси“, допълва финансистът. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.