Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Хлебна терапия: Замеси се с нас!

Хлебна терапия: Замеси се с нас!снимка: bnr.bg

Хлябът е символ на дом, огнище, любов, мир, а освен да ни засити, той може и да ни помогне. Чрез месене на хляб създаваме уютна и приятна обстановка за хората – казва Здрава Воденичарова, координатор към мрежа „Хлебни къщи”, които организират набиращата популярност в България Хлебна терапия. „Хлебните къщи” са иновативни общностни центрове, които приличат на читалища. Чрез творчески методи, свързани с месене на хляб или правене на сладки, се сплотяват различни групи от хора, със специални потребности, увреждания и трудности. Основател е д-р Надежда Савова-Григорова, културен антрополог и изследовател, чийто интерес към читалищата се превръща във вдъхновение. „Хлебните къщи” са 8 на брой в България, но те обвързват хора и пекарни от цял свят. Радио България присъства на хлебна терапия в София, която се провежда във фурна „НадЕжко”. За някои от успешните проекти ни разказа Здрава Воденичарова:

Имаме Bread building /вместо team building/, услуга за големи компании и екипи, които чрез месенето на хляб да постигнат по-добро екипно взаимодействие. Основен метод е и „Театър на трохите”. Хората създават представление по определена тема и собственоръчно замесват хляба през всичките му етапи. Всяка съставка обвързваме с определена метафора за живота като се опитваме да накараме участниците да направят своята асоциация към тази съставка, например, когато прибавяме солта и захарта, го свързваме с хубавите и с трудните мигове, със солените и сладките моменти в живота на човек. Имаме и метод за кариерно ориентиране, насочен към ученици и студенти. През замесването на хляб всеки споделя за каква кариера мечтае и критикува останалите градивно. Накрая всеки извайва желаната професия под формата на хляб. Други програми са „Пекарни без граници” и „Пекари без граници”, които помагат на хора от различни места да обменят опит и рецепти едни с други. Хлебната терапия е най-важната ни и най-популярна програма.

Хлебната терапия е безплатна и е насочена към хора в неравностойно положение – хора с различни увреждания, жени, преживели домашно насилие, групи със зависимости, деца без родители, хора от старчески домове, бежанци. Този терапевтичен метод дава шанс за развиване на въображението и социалните умения, стимулира движението, насърчава комуникацията между хората, а чрез нея и интеграцията на групи в обществото.

Работим с три постоянни групи хора с увреждания и с бежанци. Хлебната терапия развива фината моторика и успява да включи всички човешки сетива. Тя успокоява хората, те създават изкуство, докато извайват различни форми. Идеята, че сами приготвят хляб или както днес коледни сладки, е нещо много ценно за тях, защото от много места чуват, че не могат, а тук са в ситуация на можещи и на приемащи се един друг. Имаме хора с различни увреждания и доброволци, които ги подкрепят в работата. Ароматерапията също е много въздействаща. До момента сме имали и 5-6 групи бежанци. Преди месеци имаше жени от Афганистан, които  бяха толкова добри в месенето, че те учиха нас. Идеята е бежанците да излязат от центровете, в които са настанени, да се интегрират и да представят видове хляб от своята държава.

Според работещите по проекта, този вид терапия е подходяща за абсолютно всеки, който има желание да се „замеси”. Други проекти са: „Хляб на тъмно“, „Кухненска музика“, „Хлебна математика и граматика“, „Фурни на мира“. „Хлебните къщи“ са и социални – за работници се наемат хора, които в момента са в по-труден етап от живота си.

Ако опитате хляба, изпечен в някоя от „Хлебните къщи”, ще се съгласите, че той е изключително вкусен, замесен от чисти брашна и квас, отличаващ се с неповторим аромат. Носи ни носталгични спомени за детството, когато ни изпращаха до магазина за хляб, а ние изяждахме половината по обратния път. Сещаме се, че бабите ни казваха – Хлябът е най-вкусен, когато е споделен. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.