Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В Гурково играят магарофутбол и почитат магарето в музей

В Гурково играят магарофутбол и почитат магарето в музей

Много преди в магичния свят на Хари Потър да заиграят куидич, жителите на една малка община превръщат в пух и прах отдавна досадилите им строги футболни правила. И от гърба на дългоухите си питомци започват да се забавляват с магарофутбол. Жалко, че все още никой не ги е включил в енциклопедиите с куриози – а би трябвало, щом Гурково е единственото място на света, където Цар Футбол лежи в краката на… магарета.

Изобщо магарето тук стои на пиедестал. Освен че е аристократично от двора ти да се разнасят баритоновите вокализи на добичето, те трябва да се носят сред уханен облак. Разположено в Розовата долина, Гурково се слави и с умението си да отглежда ароматните цветя, които, разбира се, красят всеки дом. Но тъй като това е история преди всичко за магарета, нека да надникнем в техния музей. Точно така, Гурково привлича любопитните туристи с един от символите на града си – личност със забележителен профил, пеленгаторни уши и съзерцателна душа на философ.

В музея могат да се видят както атрибути, свързани с отглеждането и използването на магарето, така и оригинални експонати – от оръдия на труда до битови предмети и други вещи – разказва уредничката на музея Катя Стоянова. – Някои от тях датират още от 19 век като самари, кошуми (ремъци за впрягане), дисаги, рало. Също така имаме пръстени стомни, нощви, женски носии, пешкири. И да, имаме и препарирано магаре.

Музеят отваря врати през 2014 г., след като общината печели европейска субсидия. А в предисторията му стои едно рали с магарешки каручки, зародило се в далечната 1971-а. Тогава трима местни младежи обещали на колежките си от университета незабравими преживявания в родния си град. И организирали надбягване с магарета. Размечтали се и да отидат в магарешки каручки до Париж, но въжделението им така и не видяло бял свят заради затворените граници. Гурковчани обаче се влюбили в едно от малкото си искрени забавления, дали му гръмкото име “биорали” и всяка есен заедно с домашните си магарета се събирали на градския стадион. Но кой знае защо с идването на демокрацията състезанието било преустановено – и така до 2005-а, когато традицията била възстановена.

Гурково

В ралито могат да участват абсолютно всички, които имат магаренца и каручка, няма ограничения във възрастта и пола. Не се допуска само допинг (люти чушки и конски мухи) – казва още Катя Стоянова. – Преди старта се проверяват зъбите, копитата и сърдечната дейност на магаретата. Те се състезават в дисциплините за най-добре украсена каручка, бързо впрягане и разпрягане, скоростна отсечка, гола кушия (без самар), дърпане с магарешки каручки за сила и издръжливост. Играе се и магарофутбол – участниците яздят своето магаренце и с крака се опитват да достигнат топката и да вкарат гол в противниковата врата.

Гурково

За съжаление, тази година есенната сбирка на хора и животни за първи път не се състояла заради един-единствен прозаичен факт – подобно на стопаните си, и магаренцата били на изчезване. Не знаем дали догодина ще се съберат достатъчно животни дори за едно рали, коментира уредничката на музея. Самата тя, след като прекарала шест години в чужбина, се върнала на място, което да й носи радост, но и мъничко носталгия. Все още с тъга си спомня за своята Маруся от детството – инатеста, издръжлива и със собствено мнение като всичките й посестрими. Днес Катя Стоянова смята, че магарето е подценявано животно, понякога яде и бой заради упорството си. А би трябвало да се грижим за него, да не го изоставяме и да не го убиваме. Защото е на изчезване, добавя тя. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.