Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Нов музей в стара къща

Нов музей в стара къща

В Смолян бе създаден нов музей. Той се помещава в старинната Хаджичонева къща. Инициатор на идеята и неин изпълнител са представители от младежкото сдружение „Родопски хайдути“. Тяхна мисия е да съхраняват и запазват културното наследство в родопския регион. Чрез възстановяване на стари български светилища, отдаване на почит към загиналите за националното ни освобождение герои и опознаване на народните обичаи от сдружението се стремят към съхранение на българският дух и засилване на любовта към родния край. Превръщането на тази стара къща,част от културното наследство на Смолян, в музей е доказателство за тяхната амбиция.

В Смолян бе създаден нов музей

Самото сдружение е разчитало на доброволен труд и материали, с които да се реконструира и запази автентичният вид на къщата-музей. Манол Ружинов, председател на сдружение „Родопски хайдути“, разказва:

Точно преди две години ние успяхме да се преборим за Хаджичоневата къща. Решихме и успяхме да я превърнем в музей. Отваряме врати още тази година, въпреки че музейната експозиция не е напълно оформена. Причината за ранното откриване е нуждата от средства за пълната реализация на проекта. Нямаме идеята да се противопоставяме на Регионалния исторически музей в Смолян, а да наблегнем на архитектурата, защото много такива сгради-паметници на културата биват занемарени и от въздействието на времето падат и се рушат. А в момента туристите губят интерес към модерното строителство и търсят старинни сгради, като Хаджичоневата къща.

Къщата е построена по поръчка на Лазар хаджи Тодоров. Изградена е през 1873 г., за което свидетелства каменна плоча на западната стена над главния вход на къщата. Впоследствие имотът е наследен от Стою хаджи Чонев, който по онова време бил търговец и чиновник. Къщата придобива историческата стойност след като двама от синовете на хаджи Чоню вземат участие в борбата против османското иго. Хаджичоневата къща е свързана с важни исторически събития в родопския край, както и с културно-просветния живот през епохата на османско владичество.

В Смолян бе създаден нов музей

В същата къща по-късно е живял и първият български учител в родопския край – Константин Дъновски, баща на Петър Дънов. Той първи наред с преподаваната тогава гръцка азбука се е осмелил да учи своите ученици на български език.

В Хаджичоневата къща вече се провеждат уроци по родолюбие с малки деца и ученици. Сдружение „Родопски хайдути” събира и съхранява експонати, които ще бъдат изложени в бъдещата постоянна експозиция. Те ще дадат всичко от себе си, за да поддържат отворена Хаджичоневата къща за период от 10 години. От сдружението смятат, че с подкрепа от всички заинтересовани страни и разговор с институциите тази, а и други такива къщи ще бъдат спасени.

В Смолян бе създаден нов музей

Тази година ще направим редица срещи с кмета на община Смолян, както и с институции, ангажирани с опазването на българската история – каза Манол Ружинов. – За мен е неприемливо такива паметници на културата да бъдат заключени и частично да се рушат. Този проблем трябва да се реши час по-скоро, защото мисля, че не се среща само тук, а и в други градове. Виждате какво се случи с тютюневите складове в Пловдив при положение, че това е градът, избран за Европейска столица на културата за 2019 г. Това е недопустимо./ БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.