Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Всичко от „България на длан“

Всичко от „България на длан“

Ще ви разкажем за една идея, опит в една картина да се събере цялата красота на България  на едно място. Това е начинанието на един режисьор да разкрие пред всички нас най-красивите български сгради – паметници на културата, а също и природната красота на страната, събрани в парк. Проектът ще носи името „България на длан!“. Кои ще са сградите и колко на брой са те, ни разказва Съни Сънински, автор на идеята.

За България са избрани над 100 обекта. В първия етап на реализация сме наблегнали на най-знаковите сгради за българската история от различни градове на страната. През 12-те години на развитие на този проект сме създали една възстановка, която се представя заедно с експозицията. Тя също ще намери своето място в парка. Тъй като проектът е под егидата на ЮНЕСКО, всички защитени от организацията обекти ще бъдат пресъздадени. Това са Рилският манастир, Мадарският конник, Античният театър в Пловдив, Царевец, Беленският мост на Колю Фичето и много други,  като имаме амбицията да представим и част от нематериалното културно наследство на страната ни.

България на длан

Проектът ще бъде реализиран на няколко етапа, като за начало ще бъдат претворени 30 национални обекта, а след това в още две фази ще се пресъздадат около 30 – 40 допълнителни сгради, като всяка от тях ще притежава озвучителна система и художествено осветление. Така България ще бъде представена с макети на едни от най-знаковите си исторически обекти. Каква е технологията на изработката на моделите?

България на длан

Преди 6 години се наложи да изработим макет на Рилския манастир за „Мини Европа“ в Брюксел. В рамките на 6 месеца се запознахме с хора от най-различни  ателиета и студия. Прекарахме време и в самия парк, като оттам закупихме технологията. Оттогава активно изграждаме макети за външни условия. Процесът е доста сложен. Започваме от 3D визуализация. След това се изработват калъпи, в които отливаме необходимите елементи. Това позволява висока детайлност при изработката. Работим с полиестерни смоли, издържащи на високи температурни разлики от +40 до -40 градуса. Всичко това се случва с помощта на специални машини и скъпи материали, които за съжаление не се предлагат на българския пазар.

България на дланТази технология позволява подбраните сгради да бъдат копирани до най-малката подробност и да се произведат в голям мащаб. Световните тенденции в тази област налагат пресъздаване на обектите в съотношение от 1:50 до 1:15. Тези размери не позволяват използването на 3D принтери, защото например катедралата „Св. Александър Невски“ в мащаб 1:25 ще е с дължина 4 и височина 5 метра. Сега, когато сме наясно с големината на проекта, се питаме кога и къде ще се реализира той?

Мястото, което сме избрали, са така наречените земи на Апостола. Теренът се намира в близост до река Малък Искър и селата Видраре и Калугерово, община Правец. Избрахме тази територия заради историческата ѝ обвързаност с Възрожденския период на страната ни. Във Видраре се намира първото килийно училище, а цялата местност по време на османското владичество е била бунтовнически регион. Освен това покрай реката цар Борис III е изградил живописен път, по който бъдещите посетители ще достигат до парка. Теренът притежава изключително природно и топографско разнообразие. Там човек може да остане насаме с проекта.  По този начин урбанизираната среда няма да пречи на сетивата ни.

За цялостната реализация на проекта ще са нужни около 3,5 млн. евро, споделя Съни Сънински. Официалното представяне предстои, а бъдещото откриване се предвижда най-близко в началото на 2019 година. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники