Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Български инженери спечелиха конкурс на Илон Мъск

Български инженери спечелиха конкурс на Илон Мъскснимка: btvnovinite.bg

Разработка на български инженери спечели наградата за иновация в конкурс, организиран от иноватора Илон Мъск. Той е свързан с проекта на Мъск за изпращане на хора до Марс.

През 2013 г. година Илон Мъск обяви визията си за нов вид транспорт, наречен Хайпърлууп. Това е капсула за превоз на хора, която се движи със свръхзвукова скорост във вакуум, използвайки специално магнитно поле. Иноваторът организира световен конкурс за създаването на работеща капсула, а само преди ден завърши първият му финален етап.

„Това, което ние от IPS тук, в България, разработихме специално за капсулата, е модулна захранваща и зарядна система, която захранва и осигурява максимална надеждност на капсулата и батерията”, разказва инж. Александър Рангелов, който оглавява българския екип, участвал в състезанието.

Транспортната капсула може да черпи енергия от мрежата, от генератор, дори от слънцето и вятъра. Без българската система ЕКСЕРОН обаче тя няма да има енергия, с която да работи.

Екипът на Александър грабна наградата за иновация сред огромна световна конкуренция, а Илон Мъск лично е поздравил българите за успеха.

„При нас остана най-дълго време, за да се запознае с компонентите на капсулата. Определено се учуди, че от България е дошла подобна система, на такова ниво”, споделя Александър.

Вторият етап от състезанието, в който капсулата трябва да развие максимална скорост във вакуум, е след шест месеца,. Александър и колегите му вече подготвят нова технологична изненада за иноватора Мъск. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.