Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

25 години Национален парк "Рила"

25 години Национален парк "Рила"

Един от най-големите паркове в Европа и на Балканите, разположен в Рила планина, навърши 25 години от създаването си. Най-напред, с цел опазване на биологичното разнообразие и на редките и застрашени видове и екосистеми в най-високата планина на Балканите (връх Мусала - 2925 м), паркът е обявен за народен с обща площ 107 923,7 ха. Няколко години по-късно, през 1999-а, по-голямата част от него - 81 046,0 ха, е прекатегоризирана в Национален, а останалата в Природен парк “Рилски манастир”.

Национален парк Рила

Територията на парка включва резерватите Парангалица, Скакавица, Ибър и Централен рилски резерват, където се намират най-защитените от човешката дейност естествени екосистеми, с характерните за тях забележителни диви растителни и животински видове и местообитанията им. Затова са включени в списъка на ООН на националните паркове и еквивалентните на тях резервати. Около 95 % от горите със смърч, ела и бяла мура са естествени, със средна възраст около 100 години, а разнообразието на хабитатите определя важното място на парка в екологичната мрежа "Натура 2000".

Национален парк Рила

По думите на Кирил Стамболиев, експерт „Фауна” към Националния парк, биологичното разнообразие в Рила е изключително богато - около 1400 вида висши растения.

Национален парк Рила

Високата консервационна значимост на парка се определя и от богатството на реликтите - 105 вида и ендемитите - 36 балкански и 21 български, като 3 от тях се срещат само в Рила. Това са рилската иглика, павловското шапиче и рилския ревен.

Национален парк Рила

Национален парк "Рила" е един от най-значимите и най-сигурни убежища за кафява мечка в България. Паркът е дом на най-голямата популация на балканската дива коза у нас, тук е най-високо разположената колония на лалугера и едно от четирите находища на редкия алпийски тритон. Паркът е важно местообитание за повече от 100 вида птици, сред които скалният орел, пернатоногата кукумявка, глухарят, планинският кеклик. В парка се съхраняват 38 на сто от срещащите се в България растения, 80 на сто от безгръбначните животни, 80 на сто от глациалната езерна флора и фауна и 20 на сто от сухоземните гръбначни животни.

Национален парк Рила

Уникалните природни дадености, наличието на хижи и заслони, мрежата от туристически и еко пътеки са сред любимите маршрути за туристите. Там са и най-предпочитаните ски писти, в курортите "Боровец" и "Мальовица". Всяко лято от 1 до 23 август  край рилските езера се провежда и лятната духовна школа, основана от Учителя Петър Дънов.

Национален парк Рила

По традиция, на 19 август, Бялото братство посреща изгрева на Молитвения хълм в Рила, тъй като се смята, че именно в този ден слънцето притежава магическа сила. За съжаление обаче, всяка човешка намеса влияе върху екосистемата, както и на флората и фауната в парка. След откриването на лифт до рилските езера напливът към тях не стихва по цяло лято, като през август там прииждат 2000 души само за един ден.  И въпреки, че на територията на Национален парк "Рила" важи принципът “Внасяш – изнасяш”, според който всеки трябва си събере отпадъците от донесената храна, за да ги изхвърли по-късно на определените за тази цел места, има и хора, които не го спазват. Според управата на парка, сериозен проблем е и паленето на огън. Това не само замърсяват околната среда, но и унищожава почвата и растителните видове. За съжаление, охраната на парка трудно може да предотврати такива нарушения, заради огромната площ на Националния парк. Затова от парка разчитат повече на добросъвестността на посетителите. / БНР

Национален парк Рила

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.