Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българският претендент за „Европейско дърво на годината 2017“

Българският претендент за „Европейско дърво на годината 2017“снимка: bnr.bg

Насалевският дъб е дърво на над 600 години, скрило в себе си вековна история. Израснал до църквата „Св. Богородица“ в село Насалевци, община Трън, легендите за него разказват, че е закрилник на общността. През годините е поел не малко гръмотевици, като по този начин е предпазил църквата и хората в селото. Новата глава в историята на вековния гигант настъпва, когато един трънски зет, Пенко Янков, го номинира за участие в националния конкурс „Дърво с корен 2016“. За неговото бъдеще, ни разказва Александра Георгиева, координатор на конкурса.

Този дъб бе един от многото, номинирани за титлата „Дърво с корен 2016“. След онлайн гласуване беше избран за победител и така получи привилегията да представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2017“. Насалевският гигант се изправя в съревнованието срещу 15 дървета от 12 европейски държави. Това са представителите на Белгия, Великобритания, Германия, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Франция и Чехия. В момента нашето дърво е на трето място, но до края на конкурса има още много време. Вотът ще продължи до 1:00 часа на 1 март, като през последната седмица броят на гласове за всеки от участниците ще бъде скрит, за да се запази елементът на изненадата. Победителят ще бъде обявен на церемонията по награждаването в конкурса, която ще се проведе в Брюксел на 21 март 2017 г.

Всяко едно дърво може да бъде номинирано и да участва в конкурса „Дърво с корен“. Важното е ние да сме се впечатлили от него, дали с легендите за него или с неговата осанка. Организаторите подчертават, че е важна историята зад дървото, какъв отпечатък е оставило в съзнанието на хората. Дори една млада фиданка би била достойна за номинация.

Предишни години сме имали специални категории за фиданки, защото често получаваме истории от хора, посадили наскоро млади дръвчета или дори в миналото, които сега са големи дървета. Има и много трогателни истории от деца, които са засадили своята първа фиданка.

Най-често в конкурса биват номинирани вековни дървета, тъй като те най-много впечатляват хората. Това е така, защото са символ за общността, има легенди за тях и, не на последно място, техният вид е внушителен. Повече от половината дървета в конкурса са столетници. Доминират дъбовете, орехите и черниците. Няма как да отречем, че тези старейшини на горите привличат нашето внимание. Как помага това за съхраняването на българските дървета?

Идеята, заради която организираме този конкурс, е да накараме хората да се замислят за дърветата, да се оглеждат за интересни и ценни екземпляри и да се интересуват от тяхната история. Всичко това няма как да не ни накара да се замислим и да проявим нетърпимост към посегателство на горите. Често при нас се номинират дървета в опасност. Така се дава гласност на проблемите около дървото и впоследствие то бива спасено.

Ако Насалевският дъб спечели „Европейско дърво на годината 2017“ ще му бъде връчено дървено пано, което се предава от победител на победител. Също така ще получи вниманието и грижите, от които се нуждае, а общността ще се сдобие с природен обект, който ще я постави на туристическата карта в страната ни. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.