Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

РИА Новости: България готви Майдан срещу Радев

Румен Овчаровснимка: sputnik.bgРумен Овчаров

България готви свой Майдан (с този термин в Русия се обозначава революцията на площада в Киев срещу президента Януковеч - б.р.) срещу новоизбрания президент Румен Радев, заявява пред РИА Новости Игор Пшеничников - съветник на директора на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) Михаил Фрадков.

Той се позовава на информация, появила се уж в българоезичната част на интернет. Според нея в навечерието на встъпването в длъжност на Радев на 22 януари щяло да има "протестни демонстрации с цел дестабилизиране на обстановката в страната в полза на определени партии".

Според Пшеничников през ноември 2016 г. за Радев гласували 60 на сто от българите.

Акцията била насрочена за 21 януари в самия център на София. Тя била организирана от действащи у нас неправителствени организации, финансирани от чужбина, по-специално от САЩ.

Те вече няма да стоят мирно

Според неофициални данни на една от действащите в България неправителствени организации били дадени инструкции за организиране на масови безредици. В нея се съдържат препоръки за участие в тези "активни мероприятия" да бъдат привличани лица на възраст до 40 г. Всеки ще получава хонорар от по 30 евро на ден. Протестът трябва да премине под лозунги срещу Радев и Русия.

Добре известно е какви НПО стоят зад подготовката, твърди Пшеничников. И допълва, че тези дни изпълнителната директорка на фондация "Америка за България" Нанси Шилър на всеослушание заявила, че отсега нататък фондацията няма да се спотайва, но на висок глас ще заяви себе си:

"В нашето общество стават промени. Ще работим заедно да съберем парчетата от пъзела и да направим България по-добра. Досега фондацията работеше тихо, като създаваше условия за разбиращите хора. Но времената се променят и ние също. От днес нататък повече няма да стоим мирно."

Наскоро фондацията платила на БНТ и бТВ съответно 30 600 и 26 500 долара за отразяването в "правилна посока" на предизборната борба в САЩ между Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън, т.е. в полза на кандидатката на демократите. Ясно е, че зад тази фондация стоят същите американски кръгове, подкрепяли Майдана в Киев през 2014 г., се твърди в материала.

Пак този Сорос

Пшеничников цитира български медии, според които към провокациите пряко отношение има Джордж Сорос. Той използва отдавна отработената схема за предоставяне на грантове на НПО, които са "гнезда на оси" на териториите на балканските страни. Цитираният източник всъщност е агенция "Блиц".

С какво не им угоди Радев

Румен Радев е пълна противоположност на Росен Плевнелиев. Отиващият си президент през цялото си управление е бил само във "фарватера" на политиката на Барак Обама. През последните си дни Плевнелиев "след вашингтонския си патрон заяви, че Русия уж финансира антиевропейски партии и медии в България и други страни от Европа, като се стреми по този начин да подкопае ЕС отвътре".

Изявленията на Радев пък свидетелстват, че той смята да поеме курс към сближаване с Русия.

По-специално той заяви, че членството в ЕС и НАТО не означава, чу Русия е враг на България. Той настоява за отмяна на западните санкции срещу Русия, които вредели на всички. Освен това Радев смята, че макар световната общност да не признава законността на включването на Крим в състава на Русия, жителите на полуострова сами трябва да решават бъдещето му, включително това дали искат Крим отново да стане част от Украйна.

Освен това Радев се изказва положително за новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. И изтъква, че Тръмп не робувал на политически предразсъдъци, а бил за диалог.

По този начин в очите на световния елит Радев изглядал "агент на Кремъл", както и Тръмп. Затова трябвало да му отровят живота.

Ще им стигнат ли силите?

Победата на Радев е свидетелство, че българите са за сближаване с Русия. Братското отношение на българския народ към Русия изобщо не съвпаало с русофобския курс на отиващата си власт.

И в контекста на съобщенията за готвените провокации срещу Радев имало много показателни коментари на обикновени българи в социалните мрежи, отбелязва накрая Пшеничников. Според тях соросоидите били позор за българския народ. С парите на Сорос те превръщали райско място като България в концлагер. С тези пари бил изскубнат българският дух от младите. И именно затова била препоръката за протестите да бъдат вербувани хора под 40-годишна възраст. / Клуб Z

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники