Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Сляпата Вайша" на българина Теодор Ушев е с номинация за Оскар

Теодор Ушевснимка: bnr.bgТеодор Ушев

Българският  аниматор Теодор Ушев получи номинация за "Оскар" за късометражния си анимационен филм "Сляпата Вайша" по разказа на Георги Господинов. Ушев ще се състезава с още 4 заглавия, включително eдно на "Пиксар" на церемонията на 26 февруари.

Историята в „Сляпата Вайша“ разказва за момиче, обречено цял живот да е незрящо за настоящето. С едното си око то гледа в миналото, а с другото в бъдещето – и вечно остава раздвоено. Разказът е публикуван в сборника на Георги Господинов „И други истории“.

Филмът е заснет чрез експерименталната технология Oculus Rift и се гледа с помощта на специални стереоскопични очила. Иновацията позволява зрителят да види и допълнителна компютърно симулирана среда около себе си – като се прибавя допълнителна реалност към преживяването.

Зад проекта на Ушев стои френската телевизия ARTE. Копродуцент е Националният филмов борд на Канада.

Филмът "Сляпата Вайша"  е показан в над 20 държави и взе няколко награди - на възрастното и детското жури от най-големия фестивал за анимационни филми в света в Анеси, "Сребърен Пегас" от фестивала "Аниматор" в полския град Познан и голямата награда за анимация на най-стария щатски фестивал в Чикаго.

Теодор Ушев живее и работи в Канада от дълги години, където преподава и работи в Националния филмов борд.  През 2014 г. филмът му "Глория Виктория" бе сред  десетте в късия списък за наградата, но не получи номинация. Другото най-доброто представяне на български режисьор на оскарите досега бе попадането на "Светът е огромен и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев в късата листа за чуждоезичен филм. / БНР

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.