Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Фестивалът Cinelibri отново представя симбиозата между литературата и киното

Фестивалът Cinelibri отново представя симбиозата между литературата и киното

От 5 до 16 октомври в София ще се проведе второто издание на кино-литературния фестивал Cinelibri. Програмата на събитието предлага над сто прожекции на 18 пълнометражни и един документален филм, както и на 10 национални творби и една световна премиера. Тази година, освен в столицата, ще има изяви и в Пловдив, Варна, Враца, Видин, Търговище, Ловеч и Сливен. Отново ще станем свидетели на симбиозата между литературата и киното. Cinelibri ще представи на българската публика едни от най-успешните екранизации по безспорни литературни шедьоври, както и кинокласика или позабравени образци на игралното кино. Събитието включва срещи с писатели, актьори, режисьори и сценаристи от цял свят. Директорът и главен селекционер на фестивала Жаклин Вагенщайн ни представя някои от гостите на събитието.

Смея да кажа, че на който и филм да отидете, няма да сбъркате. Селекцията е много силна. Избрани са образцови екранизации на книги. Акцент тази година е откриването на феста на 5 октомври в зала 1 на НДК със специалния гост-звезда Фредерик Бегбеде. Един изключително нашумял, популярен френски писател, режисьор, журналист, денди, скандалджия, екстравагантен тип, секссимвол на френската  литература. Именно той ще даде старт на второто издание с прожекцията на най-новия му филм „Идеалът“. Ще му бъде връчена първата почетна статуетка, създадена за Cinelibri и ще станем свидетели на един забележителен мултимедиен пърформънс Humming. Защо я връчваме именно на Бегбеде? Заради способността да провокира общественото мнение и с творчеството си, и с поведението си, и да допринася за утвърждаването на идеята за различието като водещ принцип в съвременния свят. Удава му се, защото умее като никой друг да хвърля ръкавицата на установените правила, морал, религия и да накара читателите да се замислят. Отличието му се дава за безспорната склонност към нестандартното, забраненото, за оригиналните хрумвания и талантливото им осъществяване – споделя с вълнение нашата събеседничка.

Именитият чешки режисьор и сценарист, носител на „Оскар“, Иржи Менцел също ще пристигне в България, за да представи филма си „Обслужвал съм английския крал“ по едноименния роман на Бохумил Храбал. Главната роля се изпълнява от чаровния български актьор Иван Бърнев. Очаква ни и вълнуваща среща с Арнон Грюнберг, многократно награждаваният автор на 12 романа и може би най-четеният и превеждан съвременен нидерландски писател. Тук ще видим филма му „Тирза“. Програмата на фестивала включва изключителни продукции като биографичната драма „Геният“, събрала Колин Фърт, Джъд Лоу и Никол Кидман. Филмът проследява живота на легендарния американски литературен редактор Максуел Пъркинс, по времето, когато е работил в издателство „Скрибнър“ върху произведенията на Томас Улф, Ърнест Хемингуей и Скот Фицджералд. Вниманието ни ще бъде привлечено и от лентата на режисьора Пол Верховен „Тя“ с участието на гранддамата на френското кино Изабел Юпер, или с филма „ Вечност“ с участието на Одри Тоту. Очаква ни среща и с неувяхващи филмови класики, сред които са екранизацията на романа на Харпър Ли „ Да убиеш присмехулник“, скандалният филм на режисьора Жан-Жак Ано „Любовникът“ по Маргьорит Дюрас или „За мишките и хората“ по романа на Джон Стайнбек и още много други. Ще се запознаем и с режисьорския дебют на Юън Макгрегър чрез адаптацията на всепризнатия шедьовър на Филип Рот „Американски пасторал“ дни преди официалната му световна премиера. Екипът на CineLibri  с нетърпение очаква да поднесе на своята публика незабравимо преживяване в магическата атмосфера на книгите и киното. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.