Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„Държавата” – творческата провокация на Алекс Мануилов

„Държавата” – творческата провокация на Алекс Мануилов

Гражданското общество не се състои в това веднъж да излезеш на протест, то трябва да е организъм, способен да провежда диалог между отделните свои представители. Гражданското общество следва да е фактор, който е жив и буден при всяка несправедливост в държавата, който трябва да реагира незабавно на всеки удар, на всяка грешка, която правят управляващите. Думите са на младия режисьор и сценарист Алекс Мануилов, който успява да побере цялата палитра от проблеми на едно съвременното общество в своя текст-пърформанс „Държавата”.

Авторът вече е познат сред театралната критика със своята драматургия и оригинални виждания като режисьор, но с „Държавата” успява да прикове вниманието на най-изтъкнатите театроведи и изследователи. От тях получава оценката, че подходът му е напълно новаторски и непознат до сега в театралното изкуство.

Преведен на пет европейски езика, текстът на Алекс Мануилов в продължение на две години „разговаря” с многонационалната чуждестранна публика. От скоро обаче „Държавата” има своето българско превъплъщение. То е много ярко, близко до отделния човек и същевременно пряко въздействащо върху сетивата на младата публика. В София новаторската творба говори от първо лице с гласа на Пламен Горанов, младият мъж, който българите запомниха с акта на самозапалване в знак на несъгласие с конкретни несправедливости в държавата. Пламен се вмъкна като тема много категорично в мен, той се появи и сякаш каза –„ето, тук съм аз, аз съм част от държавата и трябва да се съобразите с мен!“– казва режисьорът Алекс Мануилов:

Аз лично бях много засегнат емоционално от това, че човек може да се самозапали заради проблеми в държавата. Това все пак е краен, отчаян, екстремен акт, който показва колко много неща сме объркали в страната, в която сме събрани тук – в България. Пламен даже не беше единствения, той е един от всички 13 или 14 човека, които посегнаха на живота си чрез самозапалване. Повечето бяха здрави на външен вид хора, млади и с професия. За мен беше естествено в даден момент да взема тази тема. Това се случи точно в представлението „Държавата”. Подходът в театъра да се намалява ролята на актьорите и да се увеличава участието на публиката не е нов. С него се постига усещането, че се дава повече власт, повече пространство на зрителите, отколкото на твореца. Също така публиката застава от страната на твореца, тя е участник и това е безкрайно интересен процес – казва Алекс Мануилов.

Основната концепция е за това, че трябва да дискутираме, да се опитаме да кажем какво е демокрацията за нас и как функционира тя. И не само да го кажем, но и да покажем, да го изживеем чрез някакъв сценичен, театрален, пърформативен модел – това беше моята идея.  / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.