Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„Хвалебствена песен” за членството на България в Европейския съюз

„Хвалебствена песен” за членството на България в Европейския съюзснимка: bnr.bg

Софийската филхармония ще отбележи със специален концерт десетгодишнината от присъединяването на България към Европейския съюз. На 19 януари, четвъртък, в зала „България” ще чуем световноизвестната цигуларка Клара-Джуми Канг с нейната цигулка „Страдивариус” от 1708 г. в Концерт № 2 на Хенрик Виенявски, познат ни със своята мелодичност и виртуозност. Клара-Джуми Канг е лауреат на редица международни конкурси, сред които „Чайковски”, „Тибор Варга”, „Сендай”. Клара-Джуми се представя като гостуващ артист на оркестри в Азия, САЩ и Европа с диригенти като Юрий Темирканов, Валери Гергиев. Шеметната и́ кариера я нарежда сред 100-те най-влиятелни личности в Корея.

Акцент в концерта ще е Симфония-кантата №2 „Хвалебствена песен” на Феликс Менделсон-Бартолди, която ще прозвучи под палката на големия диригент Урош Лайовиц, дирижирал над 90 оркестъра в над 1500 концерта по целия свят, чест гост и в България. В изпълнението ще вземат участие изявените певци Силвана Пръвчева, Нина Веселинова и Милен Божков.

Композирана по подобие на Девета симфония от Бетовен, „Хвалебствена песен“ следва нейната структура. Четвъртата част на симфонията-кантата ще бъде огласена и от Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров.

Маестро Славил Димитров завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност „Хорово дирижиране” и „Оперно и оркестрово дирижиране”. Учи и в експерименталния клас по композиция към Държавната консерватория в Одеса при проф. Георгий Успенски и акад. Александър Райчев. Носител е на Голяма награда на Всеросийски конкурс в Одеса, също и на три награди от Националния конкурс „Пиеса в неравноделни ритми”. Номиниран за награда World Music от Международната асоциация по фолклор в Онтарио, Канада. От 2015 г. Славил Димитров е диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов”. За предстоящия празничен концерт маестрото споделя:

Нашето участие в този концерт е във Втора симфония на Менделсон, чието име носи и събитието ни – „Хвалебствена песен“. Тя е значително симфонично и хорово произведение с разширено участие на хор. Почти равностойни са оркестъра и хора. Солисти са Силвана Пръвчева, Нина Веселинова и Милен Божков.

Маестро Урош Лайовиц е чест гост при нас – продължава г-н Димитров. – Работил съм с него, когато има кантатно-ораториални произведения, които той дирижира, с  участие на НФХ. Той е диригент на високо европейско ниво от старата генерация и винаги е приятно да се работи с него, не само за мен, защото има какво да науча от него, но и обогатява звука и техническото изпълнение на хора. – За предизвикателствата пред БФХ „Св.Обретенов“ и новите изяви на хора маестро Димитров допълва – Искаме да достигнем едно световно ниво като качество, да предлагаме програми, които се харесват на публиката. Репертоарът да бъде богат. Предстои участието на нашата хорова капела в музика към филма „Хари Потър” през февруари, имаме акапелен концерт от цикъла „Музика на Запада”, подготвяме „Литургия Доместика” на Александър Гречанинов. Предстои съвместно участие с радиохора и СО на БНР на 9 май, когато ще изпълним Военен реквием от Бритън./ БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.