Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Забравеният завет на южнославянските художници

 „Мартовские ивы", худ. Фердо Ковачевич, 1906 г.снимка: bnr.bg „Мартовские ивы", худ. Фердо Ковачевич, 1906 г.

Национална галерия „Квадрат 500“ представя за първи път цялата си колекция от 26 произведения на автори от Хърватия, Сърбия и Словения, участвали преди 110 години в софийската изложба на Съюза на южнославянските художници „Лада“. По идея на именития сръбски скулптор Джордже Йованович през 1904 г. се създава този съюз, като неговата основна идея е да изиграе значима роля в изграждането на културните ценности на споменатите балкански народи, да промени съдбата на балканското пластично изкуство и да се противопостави на редица скептици. Голяма част от целите са постигнати и без съмнение Съюзът на южнославянските художници написва една от най-достойните глави в историята на европейския културен обмен за целия ХХ век.

През 1906 година в София се събират новаторите в художественото изкуство на четирите възраждащи се балкански култури, като сред тях са и много известни историци, археолози и писатели от онова време. Всичко това е с цел тези култури да постигнат признание сред останалите европейски школи и да се докажат като равноправни на тях. За прекроената 110 годишна среща ни разказва Калин Николов, уредник на изложбата. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.