Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Евростат: Българските жилища – лоши условия и материални затруднения

Евростат: Българските жилища – лоши условия и материални затрудненияснимка: vesti.bg

България остава сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-висок дял на населението, живеещо в лоши жилищни условия, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Делът на българското население, което изпитва сериозни затруднения да покрива разходите си за жилището, също остава по-висок в сравнение със средното за ЕС. Остава и проблемът с пренаселеността на жилищата, като по този показател сме на трето място в Съюза след Румъния и Полша.

Средно в ЕС почти 17% от населението е живяло в претъпкани жилища през 2014 г., докато в Румъния, Полша и България този дял достига съответно 52,3%, 44,2% и 43,3%. При младите хора от 15 до 29 години този дял достига почти 60% у нас, което също ни нарежда в челото на ЕС по този показател.

Най-голям проблем за българското население обаче се оказва липсата на вътрешна тоалетна и баня. Повече от една пета от хората в България не разполагат с вътрешна тоалетна, а 12,5% - с баня, при средно за ЕС ниво от съответно 2,6% и 2,4%.

Друг сериозен проблем, свързан с жилищата, е високата престъпност и вандализмът. По този показател сме лидери в ЕС – почти една трета от населението се оплакват от проблеми с имоти заради престъпления. След нас е Гърция с почти една пета от населението.

В България почти 41% от наемателите на свободния пазар харчат повече от една трета от доходите си за жилището. По-висок е този дял на населението в същата категория само в Испания и Хърватия.

Проблеми с покриването на разходите за жилището изпитват и почти 16% от младежите у нас, 11% от хората в активна възраст (18-64 години) и над 16% от населението над 64 години при средно за ЕС ниво от съответно 10,7%, 11,9% и 10,6%. / Инвестор.бг

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.