Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Жилищният пазар в България през 2016 г.: Развитие на "две скорости"

Жилищният пазар в България през 2016 г.: Развитие на "две скорости"снимка: investor.bg

Дисбалансът на пазара на имоти в България се задълбочава през 2016 г. Ако в годините малко след кризата дори леката възходяща тенденция в големите градове успяваше да издърпа целия пазар до едно стабилно ниво, сега вече забавянето на пазарите в по-малките градове е такова, че не може да бъде компенсирано от бурното развитие на пазарите в големите градове.

Това показват данните на агенцията по вписванията за сделките през последното тримесечие на 2016 г. и за цялата година, които са публикувани на сайта на институцията.

Ясно се вижда, че пазарът в страната върви на „две скорости“ и различията се задълбочават. Големите градове, където има повече работни места, преживяват бум на жилищния и ипотечния пазар, докато при малките сделките остават спорадични и все по-редки.

По правило последното тримесечие на годината е било най-натовареното за цялата година, с ръст на сделките в национален мащаб от почти 19% спрямо предходното тримесечие и с 2,5% на годишна база. За годината като цяло обаче сделките намаляват с малко под процент до 228 586 броя за страната.

Най-активният жилищен пазар и през последното тримесечие, и през миналата година е София. За периода октомври – декември са сключени над 8 400 сделки, което е с 38,8% повече спрямо периода юли – септември и с 11,8% над отчетените сделки през последното тримесечие на миналата година. За цялата година в столицата са сключени общо 26 480 сделки, което представлява ръст от 8,5% на годишна база.

Подобна тенденция е отчетена и на пазара на имоти в Пловдив. През последните три месеца на миналата година са сключени почти 5 500 сделки, което е с 40% повече спрямо третото тримесечие и с 8,7% в сравнение с четвъртото тримесечие на годишна база. Общо за цялата 2016 г. са сключени 16 833 сделки, което е с 5,2% повече спрямо 2015 г.

Пазарът в морската ни столица Варна също постига силно представяне през миналата година. През четвъртото тримесечие сделките се увеличават с почти 20% в сравнение с третото тримесечие и с 28,8% спрямо четвъртото тримесечие на предходната година до 3 732. Общо за цялата година в града са сключени 11 813 сделки, което е с 12% над броя на сделките през 2015 г.

В Бургас броят на сделките се увеличава с 19,6% през последните три месеца на 2016 г. спрямо предходното тримесечие и с 5% спрямо последното тримесечие на 2015 г. За годината увеличението е значително по-малко в сравнение с другите големи градове – само 0,6% до общо 6 740 сделки, най-вече заради чувствителното забавяне на пазара в региона след оттеглянето на руските купувачи. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники