Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

100 000 българи с право на германски пенсии

100 000 българи с право на германски пенсии

Хора, които са се трудили през комунизма в ГДР, също могат да кандидатстват през поделенията на българския Национален осигурителен институт.  Около 100 000 българи са активно осигурени в Германия и могат да получат немска пенсия. Това показват данните на германския осигурителен институт.

Активно осигурен означава, че имат платени осигуровки за поне един месец и продължават да се осигуряват, съобщи пред в. “24 часа” Петер Шперле от германския осигурителен институт в Берлин. Той заедно с консултанти от Берлин и Хале бе в София тази седмица, за да консултират българи как могат да си получат германската пенсия.

Ако човек е работил там по-малко от 12 месеца, пенсията му се отпуска от България, като немският стаж се признава. При работа над 12 месеца се дава германска пенсия, обясни Шперле. Тогава българският стаж се ползва за признаване правото на пенсия, но размерът ѝ се пресмята само от внесените в Германия осигуровки. Съответно месеците стаж от Германия се броят за правото на пенсия в България, но не влизат при изчисляването на размера, обясни шефката на дирекция “Европейски регламенти и международни договори” на Националния осигурителен институт Мария Касърова. При стаж от 5 години в Германия се придобива право на пенсия. Възрастта, на която трябва да е човек обаче, е между 65 и 67 г. в зависимост от това през коя година е роден.

“Родените през 1946 г. са се пенсионирали на 65 г., но за следващите набори възрастта се увеличава с по един или два месеца и родените през 1964 г. ще се пенсионират на 67 г.”, разказа Петер Шперле.

Броят на българите, които работят и се осигуряват в Германия и могат да получат немска пенсия, е започнал да нараства рязко след 1 януари 2014 г., показва статистиката на германския осигурителен институт. Оттогава ръстът е с 25-30% всяка година, въпреки че бройката на работещите в Германия българи расте през всичките години след 1991 г.

“Важно е да се знае, че стаж, който е натрупан по времето на комунизма в бившата ГДР също се признава за германска пенсия”, обясни експертът от института в Берлин. Много българи са работили в ГДР, главно по линия на “Балкантурист”, но не знаят правата си и не си търсят германската пенсия, показва опитът на немците. Заради това всяка година се правят консултациите в някой български град.

29 817 са българите, които през миналата година са получавали пенсии от чужбина, показват отчетите на НОИ. Бройката може да е и по-голяма, тъй като включва само пенсии, чието плащане минава през НОИ. Само за година броят на българските пенсионери с пенсии от чужбина е нараснал с 4100 души, показват още данните на НОИ.

Българите получават пенсии от 40 държави, като повечето от тях са членки на ЕС. От тези страни, с които има сключени социални спогодби, реално само от Албания нито един българин не взема пенсия. По един пенсионер получава доходи от Корея и Исландия, а 34-ма имат пенсия от Канада.

Германия е страната, от която най-много българи вземат пенсия - 6157 души, показват още статистиките на осигурителния институт. На второ място е Гърция с 5153 пенсионери и на трето - Испания с 3374. По над 2000 пенсионери има с доходи от Чехия и Италия, а 1013 са успели да изкарат пенсия от Кипър. Най-малка от страните в ЕС е бройката на хора, получаващи пенсия от Малта - само 16 души. Естония и Ирландия също се оказват непопулярни за български работници. 2874 пък са пенсионерите с доходи, изплащани от Русия, като това са главно дървосекачи от Коми. / 24chasa.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.