Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Плевнелиев: След 22 януари всяка дума на новия президент ще стане държавна позиция

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев

Докато не е встъпил в длъжност президентът Радев е все още може да бъде по-креативен, по-широко скроен в своите изказвания, но също така трябва да е ясно, че от 22-ри нататък, всяка негова дума, всяка запетайка, всяка негова позиция, автоматически става държавната позиция на България.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев в предаването "Неделя 150" на БНР. Така той коментира интервюто през седмицата на новоизбрания държавен глава Румен Радев пред френския канал France 24. В него той заявява, че "за Европа Крим е украински, той е на картата на Украйна. Дефакто обаче той е руски".

"Прочетох интервюто. Запознах се много внимателно със съдържанието. Разбира се, по най-добронамерения начин, когато се видим с президента Радев на 22-ри (когато ще встъпи в длъжност - бел. ред.), в рамките на нашата среща по приемо-предаване, ще му кажа моята позиция. Тук има две неща, които са много важни. Когато продължаваме да твърдим, че Крим "де юре" е украински, но "де факто" е руски, защото Русия е забила флага си там и трябва да се питат хората за това какво да бъде бъдещето на Крим, тази теза не се споделя от нито един европейски лидер. Тази теза категорично не се споделя и от мен. Тази теза ще трябва, президентът Радев, когато встъпи в длъжност, да обмисли много внимателно. Аз ще му помогна като ще му дам своите аргументи. Над нас е законът. Над нас е върховенството на правото. Ако искаме да има мир в Европа, правила трябва да има и те трябва да важат за всички", посочи Плевнелиев.

Плевнелиев припомни, че съдът в Хага е определил анексирането на Крим като "акт на въоръжена агресия" и "незаконна окупация". Ако един държавен глава застава зад върховенството на закона, той няма как да противоречи на решението на един европейски съд, допълни държавният глава.

В отговор на въпрос дали не трябва в отношенията с Русия политиците да бъдат водени от прагматичност заради икономическите връзки с тази страна, Плевнелиев посочи, че е добре човек да е прагматичен, но това не бива да води към реалполитиката на 19 век, при която само интересите вървят напред. Оценката му е, че руският президент иска точно това, а той е човек, който искрено вярва, че колапсът на СССР е нещо лошо.

"Няма как да се съглася със ситуация, при която ние казваме: "Ами вижте, тук гледаме едни таблички, в които губим едни милиарди и, понеже губим едни милиарди, дайте сега да се съгласим с най-голямото безобразие, което по-скоро ни води в посоката на война, а не на мир", илюстрира държавният глава.

Президентът изтъкна, че по време на мандата си е подкрепил всяко решение на ЕС и на НАТО, което е за диалог с Русия, но твърдо стои зад върховенството на закона и човешките права.

Той допълни, че към във времето на студен мир има изключително много замразени конфликти около България. В зоната на Черно море във всички тях роля има Русия и обрича съответните райони на липса на инвестиции и развитие. "Каква е съдбата на хората там? Колко фабрики се строят в зони на замразени конфликти? Кой ще инвестира в Донбас или в Южна Осетия? Защо осъждаме тези хора да бъдат в зона на извънредна нестабилност за десетилетия напред и бедни", посочи той и подчерта, че очаква от новоизбраният български президент да се противопостави.

Единственият начин да решиш един проблем е да не го заметеш под масата, а да го посочиш. Това правех. Много не ме разбраха, коментира още Плевнелиев. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники