Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Росен Плевнелиев: Най-големият риск за България е да пропусне новата вълна на интеграция в Европейския съюз

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев

Европейският съюз не е външна политика, а семейството на България. Най-ясната позиция в подкрепа на българския национален идеал е да бъдем равни на другите европейски народи. През мандата си дадох всичко от себе си в подкрепа на обединена и силна Европа, която да преодолее кризите, и съм категоричен, че не бива да се затваряме в националните измерения на кризите, пред които сме изправени. Трябва да търсим общоевропейското решение от самото начало. Това послание отправи държавният глава Росен Плевнелиев в последните дни на мандата си на откриването на 11-та годишна среща на правителството с бизнеса, която се проведе днес в София.

В присъствието на представители на изпълнителната власт, посланици, представители на европейските и международните финансови институции президентът увери, че предизвикателства пред Европейския съюз и България ще има и през тази година. По думите му възходът на популизма и национализма биха могли да дестабилизират ЕС. „Политическият елит на Европа трябва да прояви характер и да реализира потенциала на Европейския съюз да бъде незаобиколим глобален икономически и геополитически фактор, който да гарантира сигурността на европейците на континента, но и в целия свят“, заяви Росен Плевнелиев. Президентът утвърди активното и достойно членство на България в европейската общност като единствена перспектива пред страната. „Голямата заплаха за България е да пропуснем момента на новата вълна на интеграция в Европейския съюз, която неминуемо предстои“, каза президентът.

Държавният глава също така призова лидерите на европейските институции да не забравят, че регионът на Балканите е стратегически важен и трябва да бъде позициониран в центъра на европейските политики. „В България и в целия регион виждаме сблъсък между олигархичния модел на икономика и истинското предприемачество. Наблюдаваме сблъсък между бизнес, създаден с мисъл за следващите поколения, и сенчести структури, изградени с помощта на силови методи и зависимости от миналото. Изходът от тази битка зависи от нас  - да реформираме и да гледаме напред“, заяви президентът.

Държавният глава направи равносметка на постиженията на страната през последните години и очерта какви трябва да бъдат приоритетите в икономическата политика занапред. „Можем да се гордеем с постигнатото и не трябва да го подценяваме. Дневният ред на голяма част от планетата днес е различен от нашия – бедност, конфликти, раздори, суша и бедствия. Нека си даваме сметка къде сме, да не разрушаваме и да надграждаме постигнатото“, призова президентът.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.