Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Росен Плевнелиев в последната си реч: Приключи много труден, но успешен мандат

Росен Плевнелиевснимка: bgnes.comРосен Плевнелиев

Един безспорно много труден, но успешен мандат приключи. През този 5-годишен мандат бяхме свидетели на многобройно, но паралелно протичащи кризи. Във вътрешнополитически план – парламентарни кризи, ниско доверие в институциите и протести. С тези думи президентът Росен Плевнелиев започна отчетната си пресконференция в края на мандата заедно с вицепрезидента Маргарита Попова, предаде репортер на БГНЕС.

Само за 2 години се смениха 5 правителства и 3 парламента, но президентската институция бе център на стабилност и приемственост, заяви Плевнелиев.

Президентската институция не е институция на силната ръка, а на баланса. Горд съм, каза президентът и добави: За мен активното гражданско общество беше незаменим партньор във вземането на решения.

 Горд съм да бъда първият държавен глава, инициирал референдум, подкрепил недвусмислено пряката демокрация. Първият български президент публично свалил доверие от мандатоносител. Първият въвел дългосрочното планиране в държавата и достигнал пълно съгласие по програмата България 2020.

Аз осигурих приемственост. Зададох стратегически национални приоритети – дуалната система на образование, първата иновационна екосистема и технологичен парк на Балканите.

Апелирах партийното противопоставяне да остане в миналото, измежду научените уроци на прехода, заяви Плевнелиев.

С изпълнителната власт обединихме усилия в името на модернизацията в България. Икономиката ни е в подем. Днес България се ползва с доверието на държавите, има исторически най-ниски лихви, отбеляза президентът.

От първия ден на мандата си поставих електронното правителство като основен приоритет и антиолигархична мярка. Днес голямата тема в обществото е справеливостта в държавата. Необходими са спешни мерки за реформиране на правосъдието на България, заяви държавният глава.

Той посочи, че в международен аспект водих последователна и категорична политика за активно и достойно членство на България в ЕС и НАТО.

Като убеден европеец още от началото казах ясно - ЕС за мен не е външна политика, а моето семейство. Така и действах през целия мандат - като президент, убеден демократ и европеец, каза държавният глава.

Взех принципна позиция в подкрепа на международния правов ред и срещу незаконното анексиране на Крим от Руската федерация и инициираните от нея поредица замразени конфликти в района. Посочих ясно - това, че съм първият демократично избран български президент, който системно и категорично се противопоставя на руския президент, в никакъв случай не ме прави "ястреб", а ме прави политик и гражданин с позиция, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той добави, че прави голяма разлика между руския народ и руския президент, между Кремъл и Русия. Плевнелиев каза, че е посочил, че обича Русия, но не одобрява водената от руския президент политика. Водих последователна политика по налагане на равнопоставеността и върховенството на правото във всички аспекти на отношенията ни с Русия. Не пестях критиките си към руския президент за водената от него политика за преразпределяне на сфери на влияние, посочи Плевнелиев.

Оставам активен, но надпартиен. Ще бъда готов да отида и на барикадата, заяви още президентът Росен Плевнелиев на отчетната си пресконференция.

Той е категоричен, че нашата сигурност е гарантирана само в НАТО. Аз съм убеден евроатлантик. Положих всички усилия България да бъде достоен член на Алианса, добави държавният глава.

Мисля, че се справихме достойно. Днес България стои добре на фона на извънредната нестабилност около нас. Надявам се идващите след нас да надградят постигнатото, а не да рушат, каза Росен Плевнелиев.

Необещах всичко, но изпълних всичко, което обещах. Обещах да не правя коалиции в президентството – изпълнено. Обещах да не назначават служители на Държавна сигурност – изпълнено. Обещах да инициирам референдум – изпълнено, отчете Плевнелиев.

Бях президент, но и кризисен мениджър. Чувствах се на точното място. В много моменти бях сам, но носих своята отговорност. Ще продължа да отстоявам националния интерес и европейското развитие на България, каза още президентът.

В заключение Росен Плевнелиев отправи няколко предупреждения: Има риск за отнемане на Българското председателство на Европейския съвет. Има риск за непризнаване на изборните резултати, ако има съмнение в служебното правителство. Има риск от геополитически провал, ако се промени курсът на членството на България в ЕС и НАТО и се превърнем в периферия. Има риск от нова миграционна вълна.

Не се връщам към политическите партии и няма да правя политическа партия, завърши Плевнелиев.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники