Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

БТПП: През следващите 10 години пазарът на труда ще се нуждае най-вече от технически специалисти

БТПП: През следващите 10 години пазарът на труда ще се нуждае най-вече от технически специалисти

За поредна година се потвърждава неудовлетворителната оценка на работодателите за знанията на завършилите висше образование в България. Преобладаващата част от анкетираните – 61% считат, че на студентите са им необходими допълнителни знания. Резултатите са сходни спрямо предходните проучвания, в които делът на фирмите с това мнение е около две трети. Категорично недоволни от подготовката на студентите са 17%, а доволните работодатели от образованието на младежите у нас са 22%.

Основните пропуски в образованието на младите хора според представителите на бизнеса са в професионалните умения и в уменията за работа в екип. На следващо място близо 33% от фирмите считат, че на младите хора им липсват езикови знания, а според 31% и на предприемаческо мислене. В анкетата работодателите отбелязват, че на завършилите образование им липсват практически познания и трудно правят връзката между теоретичната подготовка и нейното практическото приложение.

Резултатите от анкетата показват, че 41% от работодателите са обучавали допълнително наетите от тях млади хора, заради пропуски при образованието им. Малко повече от половината (51%) също са провеждали обучения на заетите младежи, но поради спецификата на дейност на фирмата.

Само 5% от членовете на БТПП съобщават, че не са имали затруднения с намирането на квалифицирани кадри. На въпроса какво предприемат фирмите, когато не могат да открият персонал с подходящата квалификация, основната част от фирмите инвестират в обучения на вече заетите при тях или наемат нови служители, които обучават допълнително. Само 4% са търсили възможности за назначаване на хора от други страни, а всяка десета фирма е инвестирала средства в технологии,  с които да отпадне необходимостта от работно място за съответната дейност.

Членовете на БТПП изпитват основно недостиг от квалифицирани кадри, завършили машинно инженерство; електротехника; икономика; компютърна и комуникационна техника. В анкетата проличава и липсата на среден изпълнителски персонал като стругари, фрезисти, шлайфисти, монтьори и др., който не може да бъде компенсиран от назначаването на инженери.

Над 70% от анкетираните прогнозират, че през следващите 5-10 години ще са им необходими специалисти, завършили техническо образование, а 35% хора с икономически профил.

За поредна година като препоръки от работодателите в сферата на образованието се дават  необходимостта от повече практическо обучение, както и съответствие между специалностите, които се учат с тези, които се търсят от работодателите.

Членовете на БТПП отбелязват, че е нужно външно, анонимно оценяване на нивото на завършващите средно образование или университет – сега се пишат оценки, които реално не отговарят на придобитите знания. Промяна във финансирането също е нужно да има - съобразно качеството на обучението, а не само върху количествени показатели за броя обучаващи се.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.