Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българите имат най-много доверие на армията, църквата и Европейския съюз

Българите имат най-много доверие на армията, църквата и Европейския съюз

Само четири институции се ползват с доверието на повече от 50% от българското население. Първото място с 55% одобрение си поделят Европейският съюз и Българската православна църква, второто с 50% - Армията и българските университети. В долния край на класацията са политическите партии с едва 17% доверие, предхождани от Народното събрание, правителството и съда.

Това е един от изводите в новото национално-представително изследване на общественото мнение на Институт "Отворено общество", проведено в перода април-май 2016 г. Подобни анкети за доверието в институциите, както и за одобрението на демократичните принципи, участието в гражданския сектор, признаването на човешките права и др., Институтът провежда от 2002 г., но и този път числата не показват някакви съществени промени в нагласите на българите оттогава досега, макар че има и няколко повода за оптимизъм.

За доверието в институциите и политиците

Резултатите от изследването бяха представени вчера от ръководството на Института на конференция в София. Според Иванка Иванова, директорът на правната програма на "Отворено общество", доверието в Европейския съюз открай време е високо, дори повече преди присъединяването на България през 2007 г.

Политиците - партиите и депутатите са най-назад по този показател, защото на тях анкетираните отдават голяма част от проблемите на обществото. Според мнозинството от хората най-сериозните спънки на България са бедността (за 33%), безработицата (21%) и лошото управление (16%), а те произлизат на първо място от това, че политиците са корумпирани (според 50% от хората) и че липсва национално единство (26%).

Според доминиращите обществени нагласи организираната престъпност упражнява влияние върху основните политически партии в страната (според 64% от анкетираните) и смяната на управляващите партии не води до същинска промяна в държавната политика (според 62%), което означава, че хората не виждат реална конкуренция между партиите, коментира Иванова. Мнозинството от гражданите смятат, че властите не се справят с основните проблеми пред България. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники