Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

16 млн. евро ще възстановят ли разрушеното след жп катастрофа село Хитрино?

16 млн. евро ще възстановят ли разрушеното след жп катастрофа село Хитрино?снимка: bnr.bg

В началото на декември на гарата в село Хитрино близо до Шумен дерайлира товарен влак с цистерни с пропилен и последва експлозия, която разруши всичко в близост. Загинаха 7 души, 29 бяха ранени и 26 къщи бяха напълно разрушени. Властите и цяла България реагираха мигновено, организираха и проведоха невиждана досега в страната по мащабите и бързината си спасителна операция. Страната показа, че когато трябва, може да бъде солидарна и сплотена.

След като директната заплаха от нови експлозии на повредените цистерни, дерайлирали на гарата, беше отстранена и евакуираните от селото негови 800 жители се завърнаха в домовете си или в това, което беше останало от тях, на преден план излезе въпросът за възстановяване на разрушенията и за осигуряването на приемливи условия за живот на току-що останалите без покрив над главата си. Правителството експресно отпуснаха 5 млн. евро. Отвсякъде започнаха да пристигат помощи, храна, облекла, строителни материали и... пари. Много пари и от много места, дори от недотам проспериращи фирми, не много заможни общини и обикновени граждани. Най-щедър и с най-големи възможности се оказа Европейският съюз, който спешно отпусна 10 млн. евро за възраждането на полуразрушеното село. Благотворителната кампания на Българския червен кръст се оказа повече от успешна и за двайсетина дни от дарения беше събран над 1 млн. евро. А бизнесът в лицето на Строителната камара предложи да построи безплатно 20 нови къщи за най-пострадалите. Общо досега за преодоляване на последствията от жп катастрофата в село Хитрино бяха събрани над 16 млн. евро. Какво може да се направи с тези пари, ще стигнат ли, ще помогнат ли на наистина най-силно пострадалите, няма ли опасност тази внушителна за едно средно българско село сума да привлече вниманието и апетитите на хора без съвест и скрупули, за които най-важното е не човешкото отношение, а парите, независимо по какъв начин те са придобити?

България често е определяна като една от най-корумпираните страни в Европа. Редица факти говорят, че това не е вярно и корупция има навсякъде по света, но имидж трудно се гради и още по-трудно се коригира и възстановява. Ясно е, че корупция има и в България и че случаят с огромните помощи за Хитрино дава възможности за злоупотреби, отклоняване на средства, присвояване на материални и финансови блага, нечестни и уговорени сделки, манипулации с цените и т.н. Всички участващи в спасяването на Хитрино много добре осъзнават това и се опитват да вземат най-ефикасните възможни мерки за пресичането на евентуални подобни опити. На правителствено равнище има специално създадена с участието на независими граждани и организации междуведомствена комисия, която ще координира и регулира възстановителните работи. На равнище община в Хитрино също има обществен съвет, но той едва ли има необходимата квалификация, компетенции и възможности да надзирава всички мерки. Червеният кръст е като че ли в най-добри позиции от гледна точка на опит, способност за бързи реакции и авторитет.

Иначе събраните дарени пари в помощ на Хитрино са повече от достатъчно за възстановяване на щетите. По-голямата част от селото не е понесла значителни щети в резултат на експлозията, тук и там има счупени прозорци, но къщите са си на място и здрави. Най-големи поражения има около жп гарата, вкл. сградата на общината и на полицейското управление, разбити са и настилките на няколко улици, има повреди в системите за електроснабдяване и водоснабдяване. Така или иначе, за пострадалите жители на Хитрино предстои трудна зима, защото по-сериозните възстановителни и строителни работи ще може да започнат едва когато времето се позатопли. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.