Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

При пожари в България миналата година са загинали 129 души

Николай НиколовНиколай Николов

При пожари в страната през миналата година са загинали 129 души, 298 са пострадали, а 600 са били спасени от огнеборците, съобщи в интервю за агенция "Фокус" директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Той поясни, че служителите на службата са посетили над 51 хиляди произшествия, като пожарите сред тях са около 37 хиляди.

Николай Николов каза, че бюджетът на пожарната е бил недостатъчен, но благодарение и на средствата по международни проекти пари са стигнали за нормалната работа на структурата.

Има недостиг на кадри в Главната дирекция и то кадри от тези, които ги виждаме най-често – тези, които ходят на пожари, оказват помощ на хората. Това каза в обзорно интервю за Агенция „Фокус“ директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) гл. комисар Николай Николов. „Това са тези 800 човека, които трябва да подготвим през 2017 година. По отношение на това дали е привлекателна професията, според мен – да. Лично за мен – да. Аз и така съм започнал моята служба в Главната дирекция. А защо смятам, че е привлекателна все още – поради факта, че за едно място средно се борят между 7 и 8 човека в цялата страна“, коментира комисар Николов. По думите му до една седмица ще бъде обявен нов конкурс за назначаването на около 180 пожарникари.

„Очаквам за тези 180 пожарникари да има поне 1 500 кандидати, така че в естествения подбор да изберем най-добрите - тези, които стават за професията пожарникар, защото това не е само професия, а и призвание“, подчерта той.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.