Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Пловдив е на шесто място по средна работна заплата в страната

Пловдив е на шесто място по средна работна заплата в странатаснимка: bgnes.com

845 лв. е средната месечна работна заплата в Пловдивска област през второто тримесечие на тази година, макар да е с 3.8% повече в сравнение със същия период от миналата година, тя нарежда втория по големина град в страната на шесто място и е със 101 лева по-ниска от средната заплата за всички 28 области, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

214.9 хиляди са наетите лица в областта, обяснимо в летния сезон има увеличение в ресторантьорството и хотелиерството, както и селското стопанство. Пловдив по традиция не е град с високи заплати, тъй като икономическият му профил открай време е раздробен- сравнително най- много от всички наети- 31.5% работят в преработвателната промишленост, следва търговията с 15.2%, транспорт, складиране и пощи- 8.1%. Минимално увеличение- едва 1.5% има в общия брой на участниците в трудовия пазар в сравнение с миналата година по същото време, затова пък средната заплата е нараснала с 10%. Това говори за повече добре платени работни места. Най- добре усещат повишените заплати, защото някъде те са с една трета, в търговията с недвижими имоти, далекосъобщения, създаване и разпространение на информация и творчески продукти. В последната сфера средната месечна заплата в Пловдив стига почти 2 000 лв, при енергетиците тя варира около 1 600, сред медиците- над 1200. Сервитьорите са на дъното на класациите за заплати с малко над 500 лева. Данните са на Териториалното статистическо бюро. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.