Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Изгубената София – паралел между минало и настояще

Кръстовището с паметника на Патриарх Евтимий, днес – едно от най-оживените места в столицатаКръстовището с паметника на Патриарх Евтимий, днес – едно от най-оживените места в столицата

Като човек, прекарал целия си живот в София, понякога срещам трудности да я харесвам. Случвало ми се е да смятам, че надали някога пак бих я намерил за интересна. Но тя винаги открива начини да ми напомни, че я обичам с всичките й чаровни улички, заведения, театри, музеи, паркове... Това разказва Димитър Стефанов и продължава историята си за любимия град със серия невероятни колажи, които представляват съвременни снимки на София и стари фотографии от столицата, съчетани в едно. Проектът се казва „Изгубената София“, а вдъхновението за него идва от интереса на автора към уебсайта „Изгубената България“, чийто създател е Пейо Колев. Там са поместени безброй фотоси на хора, места и събития от България през изминалите векове. Точно от там Димитър взима архивните снимки на града и ги комбинира със заснетите от него съвременни фотографии. Ето какво още ни разказа авторът:

Виждал съм подобни компилации от фотографии, направени за Берлин, снимки по време на втората световна война, съчетани с такива от днешни дни, както и за Париж. Чудех се, защо все още няма направено нещо такова за София. Реших, че аз трябва да направя това за любимия град. Подбрах старите фотографии, които щях да използвам , и ги качих на телефона си, за да мога да се разположа по същия начин, докато снимам. Исках да намеря точния ъгъл. Самата обработка на снимките, слагането им една върху друга, беше удоволствие. Беше като един пъзел, който с години е чакал да бъде нареден. Не исках да слагам двете снимки една до друга, а да се сливат в едно, за да акцентирам върху приликите и разликите между миналото и настоящето.

Димитър разказва също, че хората са впечатлени от колажите, но са и доста изненадани, колко малко всъщност са се променили през годините местата, които откриват на снимките. „Изгубената София“ акцентира и върху още нещо:

Най-важното от цялата поредица е да оценим, че в града ни все още има много красиви сгради, но някои от тях вече имат нужда от спасяване, от реставрация. На мен не ми харесва, че сградите в центъра нямат еднакъв облик, за разлика от другите европейски градове. Първо виждаме най-старите сгради, до тях се нареждат постройки от времето на социализма, сега вече има и нови модерно-изглеждащи сгради и всичко това е слято на едно място.

Все по-рядко отделяме поглед от тротоара и се замисляме за заобикалящата ни среда. Може би от една страна нехайството, от друга егоизмът, ден след ден, малко по малко, рушат софийските сгради, а с тях и културното ни наследство. Естествено примера следват и всички останали селища в България. Замислете се за любимото си място във вашия град. Нима няма да е тъжно внуците ви да не могат да го видят никога?

Любимите места на Димитър Стефанов в София са ул. „Граф Игнатиев” и площад „Славейков”.

По много хубав начин там е запазен духът на стара София. Най-малко са новите сгради там и архитектурният стил е най-еднакъв. Харесва ми старата част на столицата – с усмивка завършва разказа си Димитър Стефанов. / БНРСофияСофияСофияСофияСофияСофияСофияСофияСофияСофия

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.