Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Онлайн регистър ни представя паметниците на столицата

Онлайн регистър ни представя паметниците на столицата

Около 2000 са паметниците, скулптурите и барелефите, посветени на бележити личности и събития в столицата. Покрай някои минаваме всеки ден и ги познаваме отлично, за други обаче дори не подозираме. Доскоро информацията за тяхната история и символика бе разпиляна и трудно откриваема, но вече е достъпна на едно място на адрес www.registersofia.bg.

Проектът се реализира от Столичната община в сътрудничество с Регионалния исторически музей-София. До момента в регистъра са въведени над 200 обекта от всички райони на столицата, които са част от градската памет, а базата данни непрекъснато се допълва. Повече за целите му ще научим от столичния заместник-кмет по култура и образование Тодор Чобанов:

Градската памет включва не само самите улици, техните наименования, площади, но и много важния въпрос за нашите паметници. Обекти, които носят в себе си историческа памет и ни напомнят за знакови събития и личности, места и художествени елементи, които имат своето значение за колективната памет на София. Съгласно промените в наредбата за именуване и преименуване на общински обекти, задачата да изготви единен регистър на целия обем паметници и художествени елементи беше дадена на нашия Регионален исторически музей. Целта на регистъра е да дава достъпна информация за тях - къде се намират, какво представляват, техният статут и автор. Обемът на работата е много голям. Преди около 1 година в архива на музея се съдържаше информация за около 500 обекта, но с обхващането на т.нар художествени елементи, този брой ще бъде надхвърлен многократно.

Липсата на подобен регистър до момента се дължи на много фактори, сред които включването и на художествени и декоративни елементи, които са част от градската среда. Също така някои паметници и плочи са поставени по неясен повод, а авторът им е неизвестен. Такъв пример е скулптура на глава на български хан, за която не се знае нищо, поставена пред кооперация в квартал "Лозенец".

От музея се надяват доброволци и стажанти да им помогнат за по-бързото събиране на нужната информация за авторите на паметниците. Граждани, които имат снимки и знаят историята на определен паметник, също могат да ги предоставят. Засега сайтът е достъпен на български език, но когато бъдат събрани достатъчно данни за обектите, се предвижда да получи и версия на английски. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.