Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кога ще бъде въведена синя зона във Варна

Кога ще бъде въведена синя зона във Варнаснимка: dariknews.bg

Синя зона във Варна ще започне да се въвежда към есента догодина, заяви в предаването на Дарик Варна „Зала Пленарна“ управителят на ОП „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов.

Общината е имала готовност и по-рано, но поради обжалване на обществената поръчка за избор на изпълнител, процесът се е забавил. Зоната ще се въвежда поетапно, като първоначално ще обхване централната част, обясни Иванов. Първият етап ще включи района от Гръцката махала до бул. „Цар Освободител“, покрай Икономическия университет, бул. „Мария Луиза“, жп гарата. Идеята е зоната да граничи с големи булеварди, уточни шефът на общинското предприятие. В района ще бъдат обособени около 3200 паркоместа.

Вторият етап ще стартира година след първия след анализ, за да не се допускат едни и същи грешки при разширяването на синята зона. Той обхваща района от Кооперативния пазар, покрай „Тракия“, до „Пикадили център“ и „Чаталджа“, НАП и „Морско училище“.

Синята зона ще работи от 9:00 до 19:00 часа в делнични дни. В събота и неделя ще се паркира безплатно. Идеята е след въвеждането й трафикът да се разтовари поне два пъти.

Очакваните приходи при въвеждане на първия етап е около 3,5 млн. лв. годишно. В момента приходите там, където има платено паркиране, са 15 хил. лв. месечно.

Цените ще бъдат аналогични на другите големи градове, а именно по лев на час, добави Иванов. Все още не е избистрена идеята как ще плащат хората, които живеят  в района на синята зона. Предложението е за тях да има възможност за два автомобила на семейство, като за първия да се плаща 50 лева на година, а за втория – двойно. Служебният абонаминт ще бъде на по-високи цени.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.