Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Откриха новия "Дом на футбола"

Откриха новия "Дом на футбола"

Голямата мечта се сбъдна - българският футбол си има дом. Сякаш по поръчка в мразовития ноемврийски ден над полите на “Витоша” изгря слънце за официалното откриване на национална футболна база “Бояна”. Така, както се предполага, че ще изгрее слънце и по пътя на бъдещите български национали. От най-малките до мъжете досега трябваше да ходят да се скитат, “немили, клети, недраги”, или пък добре дошли заради финансовата изгода на техните временни домакини. От 17 ноември 2016 г. изгодата е изцяло за родните играчи, те вече си имат “Дом на футбола”. Изгодата е и за организацията, за по-модерното бъдеще на България в най-популярния спорт. До края на месеца в “Бояна” се мести и администрацията на Българския футболен съюз. За първи път футболът ни ще бъде ръководен от място, създадено именно за футбол.

Новата база за националните отбори заедно с новата сграда на БФС бяха открити на паметната дата за футбола ни 17 ноември - 23 години след подвига на “лъвовете” насред “Парк де Пренс”, проправил пътя към златното американско лято. Базата на територията на резиденция “Бояна” струва 10 млн. евро - 9,5 млн. от които са по спечелени проекти на ФИФА и УЕФА. Останалите 5% от средствата са от бюджета на БФС. Комплексът включва 3 терена - 2 с естествена и 1 с изкуствена трева, мултифункционална зала на 1000 кв. метра, корт за тенис, хотелска част за 100 души и новата офис сграда на футболния съюз.

Новият “Дом на футбола”, както всъщност ще се нарича централата на БФС, е с разгърната площ от 2500 кв. метра, с конферентна зала за 70 души и модерна зала за заседанията на изпълнителния комитет.

Хотелът разполага с 40 двойни стаи и 5 апартамента. Те са разположени на два етажа с идеята да приема по два отбора едновременно.

На единия терен има трибуна с 340 места. Терените ще бъдат използвани за лагери на “А” националния и младежкия национален отбор, както и за юношеските формации.

В мултифункционалната зала ще се провеждат тренировки контроли по футзал, тенис, волейбол, баскетбол и хандбал.

Официалното откриване на новия “дом на футбола” се състоя точно 11 години, след като управлението на БФС се премести от “Кърниградска” 19 в новата сграда на “Цар Иван-Асен II” 26. На 15 ноември 2005 г. тогавашният президент на ФИФА Сеп Блатер откри дома на управлението на Българския футбол.

На 17 ноември 2016 г. бе открит комплексът в “Бояна”, който генерално може да бъде наричан “Дом на футбола” - и за управлението, и за самите играчи.

За събитието пристигнаха президентът на УЕФА Александър Чеферин и специалният съветник на президента на ФИФА Джани Инфантино и заместник генерален секретар на световната централа Звонимир Бобан. Президентът на БФС Борислав Михайлов преряза лентата в компанията на Чеферин и Бобан, министъра на спорта Красен Кралев и вицепрезидента на футболния ни съюз Атанас Фурнаджиев.

Край терена за откриването се събраха фигури, с които стартира футболната ни приказка, отвела националите ни до 4-ото място в света преди 22 години - Димитър Пенев и Валентин Михов. Край тях логично бяха и част от тогавашните национали, настоящи ръководители във футбола като Йордан Лечков и Емил Костадинов, както и националният селекционер Петър Хубчев. Сред поканените официални гости бяха членове на изпълнителния комитет на УЕФА, президенти и директори на европейски футболни федерации.

След като получи похвали от Чеферин и Бобан, босът на БФС Борислав Михайлов направи и първото си изказване в новия “Дом на футбола”.

“Не бях чул в последните 20 години да се кажат толкова хубави думи за мен, беше приятно. Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов, който предостави този прекрасен терен. Благодаря на УЕФА, която предостави 95 процента от средствата, също и на ФИФА, която помогна за построяването на многофункционалната зала със средства по програма “Гол”. Благодаря на моето семейство, което ме изтърпя в последните 6 години”, каза Борислав Михайлов. И добави, че през въпросните последни 6 години всекидневно се е занимавал с проекта за нова база, с което е ощетил близките си. Край терена за откриването беше и съпругата му - трикратната абсолютна световна шампионка Мария Петрова.

“Благодаря на моите колеги от Изпълкома на БФС и на администрацията на централата, защото и на тях не им беше лесно”, продължи Михайлов.

“Много трудно се сдържах да не рева, но все пак има доста хора и не съм на 20 години. Успях да се сдържа. Наистина съм много щастлив. Имаме 12 национални отбора във всички възрасти. Когато имаш тези условия, просто всичко друго зависи от треньорите и футболистите”, каза още шефът на централата.

Построяването на националната футболна база Борислав Михайлов обобщи така: “Това е сбъдната голяма мечта за мен и много поколения български футболисти.” / 24chasa.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.