Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Макар и скромни, спортните успехи на България през 2016-а силно радват

Мирела ДемиреваМирела Демирева

Изминалата 2016 година донесе на България спортни успехи, които в сравнение с миналото са относително скромни, но дават основания за оптимизъм и силно радват почитателите на спорта.

Националният спорт постигна своята кулминация на Олимпийските игри в Рио. Затова, няма как да не започнем с Мирела Демирева. С личен рекорд от 1,97 м тя спечели сребърния медал от олимпийския турнирв скока на височина, а през годината се поздрави и с още едно сребро – от Европейското първенство в Амстердам, когато скочи 1,96 см. Затова съвсем заслужено Мирела бе определена за  спортист №1 на България.

Златните момичета

Но  Олимпийските игри в Рио донесоха още позитивни емоции за българския спорт. „Златните момичета“ от ансамбъла по художествена гимнастика спечелиха бронз, и тъй като Рио’16 бе крайната спирка за този национален ансамбъл, той се раздели с публиката със запомнящ се бенефис, изпълнил трибуните на столичната „Арена Армеец“.

Елица Янкова

Сред успешните олимпийските изяви на българските спортисти трябва да отбележим и бронза на Елица Янкова в борбата свободен стил в категория до 48 кг.

Григор Димитров

В Рио най-успешният български тенисист Григор Димитров не успя да се представи по най-добрия начин, което даде повод за критични реакции и коментари. Димитров обаче изпраща една успешна година, като завърши на 17-о място в световната ранглиста, а най-хубавата новина за всички българи бе потвърждението му, че ще участва на силния турнир от АТП тура в София през февруари 2017 година в столичната зала „Арена Армеец“.

Деница Елисеева, Севда Асенова и Станимира Петрова

Изключителен успех пожънаха българските състезателки по бокс на домакинското европейско първенство, провело се в реновираната зала „София“ в Борисовата градина. Деница Елисеева, Севда Асенова и Станимира Петрова записаха златен хет-трик от титли в различните категории и се реваншираха за липсата на успехи на ринга в Рио.

Радослав Янков

Радостни новини за България имаше и от атрактивната зимна дисциплина сноуборд слалом, в която Радослав Янков спечели Световната купа на Международната федерация по зимни спортове (ФИС).

Лудогорец

В българския футбол всичко хубаво и през тази година дойде от „Лудогорец“ (Разград), който влезе за втори път в своята история в груповата фаза на най-престижния европейски турнир – Шампионската лига. Там си уреди срещи с грандове като английския „Арсенал“, френския „Пари Сен-Жермен“ и швейцарския „Базел“, като завърши на трето място в крайното подреждане в групата и напролет ще мери сили в Лига Европа, където за съперник ще има датския „Копенхаген“.

Спортните емоции през изминаващата 2016-а определено не липсваха, а какво ни очаква през новата 2017-а предстои да разберем. Важното е, че дори в трудни години България продължава да има и да се радва на своите шампиони. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.