Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Грузинци ще готвят в хотелите по морето от август

Николина АнгелковаНиколина Ангелкова

Още през август чужденци от трети страни извън ЕС може да заработят в хотелите по морето, за да попълнят незаетите работни места. Това съобщи пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова.

След промени в в Закона за трудовата миграция вече има възможност за внос на сезонни работници за секторите туризъм и селско стопанство от трети страни, каза министърът. Бизнесът ще може да се възползва още от този летен сезон, от август, защото процедурата е ускорена – 7-дневна за 90 дни престой и 15-дневна за деветмесечен престой.

Промяната стана факт преди дни. Откъде ще идват чужденците, зависи от туристическия  бранш – дали да бъдат рускоговорящи или от Азия, обясни министърът.

Изменението в закона е станало по настояване на хотелиерите в курортите „Слънчев бряг“ и „Златни пясъци“, заяви пред Investor.bg  Благой Рагин от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Бизнесът смята да внесе работна ръка от държави,  където масово се знае и руски език, като Молдова, Украйна, Грузия, Армения, също от Сърбия и Македония, уточни той. Грузинските и арменските храни ще бъдат атракция в ресторантите, каза Рагин.

Запитан дали тези хора ще се съгласят на предлаганите в България заплати Рагин отговори, че чужденците ще получават бонуси и предложения за целогодишна работа – в морските и зимните курорти, както и в спа центровете.

„Нашият персонал отиде в Европа, европейците са в САЩ, Норвегия и Швеция. Това е глобалното решение на нещата“, каза бизнесменът.

Промяната ще реши проблема с кадрите в туризма и ще повиши конкурентоспособността, убедена е Ангелкова.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники