Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Догодина ще има мобилно приложение за цените по плажовете

Догодина ще има мобилно приложение за цените по плажовете

През изминалия летен сезон получихме около 400 сигнала свързани с морските плажове на специалния телефон и e-mail, които създадохме и извършихме над 200 проверки на място. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дискусията „Прозрачност и ефективност на концесиите в България“. По думите й, контролът е важен фактор туристическият продукт да отговаря на очакванията на туристите и неговото ефективно прилагане е бил основен приоритет за Министерството на туризма. По тази причина през лятото действаше и мобилна група за контрол, ситуирана на Черноморието.

Николина Ангелкова информира и, че тази година на интернет страницата на Министерството на туризма бе разработен модул, през който всеки турист може да провери он-лайн цената на чадърите и шезлонгите на българските плажове. През 2017 г. той ще бъде надграден, като се създаде мобилно приложение за българските и чуждестранните туристи. „Това ще повиши информираността за туристите и ще повиши конкурентността в бизнеса", подчерта министъра.

От нейното изказване стана ясно още, че във вече приетата от Министерски съвет Методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение, е заложена тежест от 40% за предлаганата цена на плажните принадлежности при кандидатстване за отдаване на даден плаж на концесия. Министър Ангелкова поясни, че във всички формули се определя базисна цена за 1 брой чадър и 1 брой шезлонг, като цената ще варира в зависимост от спецификата на плажа и близостта до наличието на леглова база в населеното място, до което се намират. За плажове, разположени до населени места под 10 хил. души, цената ще е до 2 лв., в такива с над 10 хил. души – 3 лв., а при националните курорти – 4 лв.

„Концесионерите на морски плажове ще трябва да се съобразят със заложената базисна цена за плажните принадлежности още на етап кандидатстване“, обясни Николина Ангелкова. По думите й, ако след като концесионера се ангажира с нея, няма да може едностранно да я променя, а подобно нарушение може да е предпоставка за прекратяване на концесионния договор.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники