Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Balkan Bites – обиколка из палитрата от вкусове на София

Balkan Bites – обиколка из палитрата от вкусове на София

За да опознаеш София, не е достатъчно само да разгледаш музеите или да научиш хилядолетната й история. Трябва да опиташ храната, да посетиш малките улички и заведения и най-вече да си намериш нови приятели. Такава разходка за чуждестранните гости на столицата предлагат от Balkan Bites.

Повече за нея научаваме от един от създателите й, Кристиaн Митов:

Това е първата в света безплатна кулинарна обиколка. Вече над три години и половина я провеждаме всеки ден в София. Тръгваме в 14 ч. от градинката „Кристал” до статуята на Стефан Стамболов. Обикаляме между четири-пет ресторанта. Във всеки се опитва българска кухня или поне ястия, съдържащи традиционни продукти като кисело мляко, чушки, домати, сирене, вино.

Balkan Bites

Туристите рядко имат предварителни познания или очаквания, но дори и най-консервативните харесват българските ястия, защото са разнообразни, вкусни и полезни. Някои от тях с изненада откриват нови вкусове: Едно от най-интересните неща е реакцията на австралийци, когато разберат, че ще пробват таратор. Те свързват йогурта с нещо сладко за десерт. Въпреки това опитват, а лятото особено, много им харесва.

Кристиaн и екипът му са сред младите българи, завърнали се след обучение в чужбина, за да приложат на практика иновативните си идеи:

Нашата мисия е да отворим София за нейните чуждестранни посетители през различни ъгли. Първата обиколка, която стартирахме преди пет години, е The New Sofia Pub Crawl. Това не е типичният алкохолен тур, а по-скоро интересна вечерна обиколка с хора от целия свят из скрити места, които са трудни за намиране. Всяка вечер разказваме историята на тези заведения, за да може нашите гости да усетят града по един по-различен начин. Тръгваме от 21 ч. отново от градинката „Кристал”.

Balkan Bites

Преди година и половина стартирахме безплатен комунистически тур с трабантче (Communist Trabi Tour). Събираме се всяка събота и неделя от 10 ч. до парчето от Берлинската стена в градинката на НДК. Разходката продължава около два часа, като накрая всеки може да се повози на трабантче. Преди два месеца започнахме и безплатна обиколка, с която показваме уличното изкуство на София. Sofia Graffiti Tour се провежда всяка събота и неделя от 15 ч. Срещата е до статуята на София. За два часа се разглеждат различни видовете графити, както и произведения на известни български артисти.

Balkan Bites

В туровете се включват различен тип туристи – студенти, милионери, дори пенсионери. Някои от тях до такава степен харесват града, че вече живеят и работят тук.

Когато стартирахме, преди пет-шест години, през София преминаваха предимно пътешественици (т.нар. backpackers). От две-три години почват да идват повече семейства и организирани групи, които идват специално, за да видят града, а не просто да минат оттук на път за Истанбул или Белград. За това допринасят и нискотарифните авиолинии, като от септември забелязваме ръст на т.нар. уикенд пътешествия. София е град, който още не е пълен с туристи, но има голям потенциал. Бих посъветвал хората да дойдат да я видят сега, преди да е препълнена от комерсиални туристи. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.