Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Хотелиери разчитат на кадри за туризма от Украйна и Молдова

Хотелиери разчитат на кадри за туризма от Украйна и Молдоваснимка: investor.bg

И за предстоящия летен туристически сезон ще има недостиг на работна ръка, прогнозират хотелиерите край морето. За да бъде решен проблемът, те ще търсят кадри основно от Молдова и Украйна, където заплащането е колкото у нас, посочват представители на туристическия бранш пред БНТ.

С промените в Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност те ще трябва да сключват сезонни трудови договори, а не да разчитат на формата „студентски стажове“.

Съгласно новия закон за трудовата миграция и трудовата мобилност те ще получат разрешение за сезонна заетост до 90 дни. Според специалисти от бранша тези кадри ще бъдат наемани на по-ниско престижни работни места.

Това от една страна е добре, от друга обаче българският бизнес не може да разчита само на тези работници, защото все пак те трябва да знаят и български език, каза Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Чужденците ще бъдат назначавани като кухненски персонал, камериери, помощници на рецепция.

По думите на Стоян Маринов е трудно човек, който не знае български, независимо от познанията по руски и английски, да бъде отговорник зала или старши администратор например.

Пламен Начков, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ - Варна, обясни, че бизнесът се насочва към кадри от Молдова и от Украйна, защото доходите са равнопоставени. Работодателят трябва да декларира, че има място за нощувка, осигурил им е заплата и транспорт до родната държава.

През миналата година близо 500 души от Молдова и Украйна са работили по Северното Черноморие като стажанти. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники