Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Туризмът у нас е ориентиран към кратки, но запомнящи се пътувания на привлекателни цени

Туризмът у нас е ориентиран към кратки, но запомнящи се пътувания на привлекателни цениснимка: bnr.bg

София и по-важните забележителности в страната ни добиха популярност сред туристите от Западна Европа и Балканите. По данни на Евростат потокът от европейски граждани у нас се е увеличил с над 100 процента през последните 15 години. Тази тенденция не е в резултат единствено на бързото темпо, с което се множат хотелите и ресторантите в страната ни. Тя по-скоро отразява напредъка на технологиите в глобален мащаб, които позволяват да направиш лесна резервация на полет и нощувка за не повече от 100 секунди през интернет. Само за сравнение – онлайн резервациите на пътувания са вторият по обем сектор в електронната търговия, превъзхождан единствено от покупката на дрехи, поръчвани чрез електронните търговци в световен мащаб. Предизвикателството пред страната ни в този динамично работещ пазар е да се насочи към по-умни начини за привличане на нови туристи през всички сезони в годината. Не е учудващо, че туристите в Европа предпочитат пътувания за по-кратко време и на по-къси разстояния. При разработване на стратегията си за развитие през 2017 г. Министерството на туризма се позовава на данни от изследване, според което европейските туристи са предпочели през 2016 г. повече, но по-кратки пътувания на възможно най-изгодната, калкулирана от самите тях цена. Ако говорим за европейците, приблизително трима на всеки четирима пътуващи избират място за посещение в Европа. Тенденцията е благоприятна и за България, защото съвременна Европа генерира най-голям брой пътувания и то в световен мащаб. Това заяви служебният министър на туризма Стела Балтова в рамките на дискусия за ползата от краткосрочните пътувания:

У нас 50 на сто от всички международни посещения са направени от жители на европейски държави. Затова страната ни трябва да се стреми да удовлетвори новите потребности на пътуващите, като предложи „умни пакети“. Това са кратки, но запомнящи се почивки, на цени, които ясно показват, че посетителят спестява средства и време с бърза и точна онлайн резервация. В подкрепа на това има много факти: пътуванията с 1 до 3 нощувки са 58 процента от всички пътувания на гражданите от ЕС през 2014 г.. Това означава близо 700 000 краткосрочни посещения. От 2005 г. насам се наблюдава спад на дните за туристически престой. Над два пъти по-малко са пътуванията с продължителност между 4 и 7 нощувки. Обратно на тази тенденция е ръстът в броя на краткосрочните пътувания към различни точки на страната ни. Показателно е също, че чуждестранните туристи често ползват възможностите на нискотарифните авиолинии и бързината на електронните резервации.

Експертите в областта на туризма признават, че краткосрочни и чести пътувания към България предприемат хора, които са географски по-близо. Времето за придвижване при уикенд пътувания е не повече от 2 до 3 часа, а като разстояние с автомобил – то е около 200-300 км. Ключ към успеха е и вниманието към вътрешните пътувания на българските туристи. И още от служебния министър Стела Балтова:

България трябва да се насочи към своите традиционни пазари, от които имаме голям поток посетители. Това са Румъния, Сърбия, Гърция, Македония, Турция, които формират над 30 на сто от чуждестранния поток. Имаме възможности да привличаме нови гости от Албания, Словакия, Унгария, Италия и др. Пътят за това е чрез разнообразяване на тематичните пътувания, ученическите екскурзии, а и комбинация от СПА и културен туризъм. Основната част от пътуващите българи – около 84 процента, предприемат посещения в границите на страната ни. Според данните, средната продължителност на престоя на българите е два пъти по-малко от тази на чужденците в България. Въпреки това, българските туристи правят над една трета от всички туристически резервации. Съпоставката показва, че самите българи сме дали тласък за развитие на родната туристическа индустрия. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники