Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Путин щял да лансира нов газопровод през България и Гърция

Путин щял да лансира нов газопровод през България и Гърция

Руският президент Владимир Путин ще предложи изграждането на нов тръбопровод за пренос на руски газ през България и Гърция до Италия. Това щяло да се случи при предстоящата визита на Путин на 28 май визита в Атина, твърди гръцкото издание "нюзнау", като се позовава на в. "Катимерини".

Под заглавие "Какво носи Путин на Гърция" в. "Катимерини" твърди, че в Атина руският държавен глава ще лансира този проект, който в една голяма част съвпада с проекта "Южен поток", заедно с други енергийни проекти.

Въпреки възраженията на Брюксел и САЩ, Русия вече получи подкрепата на Гърция и Италия за съживяване на гръцко-италианския газопровод IGI, който бе планиран съгласно политиката на диверсификация на енергийните източници и газови дестинации на ЕС, заради силната зависимост от руска енергия.

В тази насока първата подкрепа от страна на Гърция и Италия бе изразена, след като бе подписан меморандум между гръцката ДЕПА, италианската Едисон и руската Газпром за разширяване на възможностите за съживяване на газопровода IGI с цел да бъде доставен руски газ на Рим.

При визитата си в Атина Путин ще се опита да осигури по-нататъшна подкрепа от гръцка страна в замяна на руска подкрепа за гръцката приватизационна програма, пише още изданието "нюзнау". / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники