Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Според руски експерти реакторите за АЕЦ "Белене" не могат да се продадат изгодно

Според руски експерти реакторите за АЕЦ "Белене" не могат да се продадат изгодно

България откри нов извор на средства, за да изплати на "Росатом" обезщетението от 620 милиона евро за провала на проекта за АЕЦ "Белене", пише руското икономическо издание "Комерсант", цитирано от БТА.

По информация на източници от руския атомен отрасъл София иска да продаде оборудването, поръчано за централата, на Иран за да доизграждане на АЕЦ "Бушехр". Това обаче няма как да стане на цена, близка до пазарната, смятат експертите.

"С иранците не е лесно да се преговаря", отбелязва събеседникът на "Комерсант", според когото Техеран ще склони да купи оборудването само неколкократно по-евтино от реалната му стойност.

Не се знае дали реакторите за "Белене" ще може да се интегрират в структурата на иранската централа, пише още изданието. Според неговия експерт евентуалното използване на това оборудване в "Бушехр" ще наложи промени в проекта на централата, което ще се отрази върху стойността на договора. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 21 Юни 2016 09:08