Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бюджет 2017 с кратък срок на годност

Бюджет 2017 с кратък срок на годностснимка: bnr.bg

Законът за годишния държавен бюджет е един от най-важните закони на България за съответната година и затова неговото обсъждане и приемане са обект на широк интерес не само от страна на политическите сили, финансовите експерти и депутатите, но и от обикновените граждани.

Тази година през Министерството на финансите представи проект на бюджета, определяйки го като „скучен”. Недоброжелателите на правителството пък го нарекоха „бюджет на статуквото” и на замразяването на реформите. От тази гледна точка никой не очакваше особено драматични събития около обсъждането и приемането му. В действителност се случи точно обратното – бюджетът развълнува всички с неочакваните обрати и изненади по иначе утъпкания и стандартен път от Министерството до Народното събрание. Никой не очакваше, че иначе редовните президентски избори през ноември ще предизвикат и правителствена криза с оставката на кабинета на премиера Бойко Борисов. Правителството в оставка се замисли дали да не оттегли от парламента и проекта си за държавен бюджет, но в крайна сметка, след много перипетии и политически сблъсъци, той бе приет в края на седмицата, в деня, когато и Европейският парламент прие бюджет на съюза за следващата година. Но правителствената криза продължава, като някои очакват тя да прерасне дори в политическа. Държавният глава в момента Росен Плевнелиев сега ще трябва да назначи служебно правителство. То ще трябва да работи с наследения бюджет. Поне няма да е дълго време – до края на януари, когато встъпва в длъжност новият държавен глава Румен Радев, който по всяка вероятност ще смени завареното служебно правителство със свое, което да управлява до предсрочните парламентарни избори в края на март или началото на април догодина. И то ще трябва да спазва заварения основен финансов закон, който няма да може да промени поради липсата на действащ парламент. Но новото правителство след извънредните парламентарни избори по всяка вероятност ще трябва по силата на променените обстоятелства или по свое собствено усмотрение да актуализира бюджета на страната. Така че това, което българските депутати току-що приеха и оставиха на следващите правителства и парламент, няма да е с голям срок на годност, преждевременно ще остарее и едва ли някои от основните му параметри и обещания ще бъдат реално изпълнени.

Що се отнася до самия бюджет от макроикономическа и от социална гледна точка, приетият без съществени изменения вариант на Министерството на финансите, не се отличава с нищо съществено – леко забавяне на икономическия растеж, повече пари за сигурност и отбрана, въздържане от нови външни дългове, напълно приемлив дефицит и почти незначителни увеличения на социалните плащания и помощи. В икономиката драма няма, тя е в политическата бъркотия и хаос, в които се озова страната точно, когато всичко изглеждаше добре и стабилно.  / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.