Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Всяка втора фирма планира по-високи заплати догодина

Васил Велевснимка: bnr.bgВасил Велев

Бизнесът е притеснен от неяснотата кой ще управлява България догодина, но все пак е оптимист. Всяка втора фирма планира да увеличи заплатите и да тегли кредити за инвестиции, сочи допитване на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) за очакванията за 2017 г.

Шефовете на повече от половината предприятия смятат, че вдигането на минималната работна заплата от 420 на 460 лева е прекалено. Други 31% обаче са на мнение, че МРЗ може да е и по-висока. 13% намират това ниво за нормално, но 6% са убедени, че и 420 лева е много. Тези шарени данни показват, че договарянето на минималните възнаграждения трябва да става по сектори, а не да се спуска обща страната МРЗ, обясниха вчера от асоциацията.

От АИКБ очакват догодина българската икономика да постигне 2.6 -2.8% ръст. При политическа нестабилност обаче ръстът ще бъде по-скромен, прогнозира шефът на организацията Васил Велев. Иначе основните проблеми на бизнеса са познати от години - глад за подготвени кадри и буксуващи или половинчати реформи в съдебна система, здравеопазване, енергетика и просвета.

Велев подчерта, че България има най-много служители на МВР на глава от населението в целия свят и че "все няма пари за образование, но даваме 825 млн. лв. за въоръжаване". Страдаме от т.нар. структурна безработица - работа има, но тези, които търсят, не я харесват, младите търсят нещо престижно, не тежка работа в завода - "както се шегува мой приятел, има филм "Адвокатите от Бостън", няма филм "Стругарите от Казанлък", обясни Велев.

Половината от анкетираните мениджъри казват, че не очакват догодина продажбите им да се променят. 66% не смятат да правят промени в броя на заетите, което може да се тълкува и като положителен отговор - нови хора няма да се наемат, но няма и да има съкращения. Близо 20% се опасяват, че може да пострадат от намаляване на износа. / Сега

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники