Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Петкова: До края седмицата НЕК ще си плати задължението към „Атомстройекспорт“

Теменужка ПетковаТеменужка Петкова

По отношение на вчерашната среща, която имахме с премиера Борисов с най-голямата китайска компания, която се занимава с ядрена енергетика стана ясно, че тази компания има интерес към проекта АЕЦ „Белене“ и възможността той да бъде реализиран. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова във връзка с проявения от китайски инвеститор интерес към АЕЦ „Белене“ по БНТ.

По думите й на срещата е заявена позицията на българската страна, че вижда такъв проект да бъде изграден само на пазарна основа.

„Проект без държавни гаранции, без договори за дългосрочни изкупуване на електрическа енергия разбира се с много силното присъствие на стратегическия инвеститор“, заяви Петкова.

„От страна на представителите на компанията беше заявено, че те са склонни и биха желали да се обсъжда този вариант при условията, които ние поставихме“, поясни тя. По думите й това предстои да се случи. „Най-важното, което предстои да се случи в рамките на следващите няколко дни е на първо място НЕК да плати своето задължение към „Атомстройекспорт“ по решението на международният арбитраж. Това плащане ще се извърши до края на тази седмица“, заяви Петкова. По думите й, това е станало възможно, защото публичните финанси на България в последните 2 години се управляват изключително успешно.

„Това ни позволи да заделим този ресурс. Това е над 1 млрд. 200 млн, което ще ни позволи НЕК да плати своето задължение“, каза Петкова.

„В резултат на това, което предприехме като действие ние- българското правителство успяхме да спестим на българските данъкоплатци близо 90 млн. лева и успяхме да подпишем споразумение с „Атомстстройекспорт“, в което те декларират, че се отказват от инвестиционни спорове с българската държава“, поясни Теменужка Петкова.

„В преговорите, които проведохме с „Атомстройекспорт“ и с „Росатом“ ние много ясно дадохме да се разбере, че всъщност плащането ще бъде извършено едва когато ние имаме яснота и видим на практика произведеното оборудване“, заяви тя.

Петкова добави, че вече втора седмица експерти от НЕК и АЕЦ „Козлодуй“ са в Руската федерация и правят инспекция във всеки един от заводите, в които се намира оборудването за АЕЦ „Белене“. Тя подчерта, че оборудването е там, произведено е, и в момента се инспектира. По думите й след като се плати оборудването става собственост на НЕК. / 24chasa.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 06 Декември 2016 10:13
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.