Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Газ от Румъния към България по новия интертонектор ще потече през 2019 г., но може по-рано

Теменужка Петковаснимка: dnevnik.bgТеменужка Петкова

Природен газ от Румъния към България по откритата през ноември междусистемна газова връзка ще потече през 2019 г., но може би и по-рано. Това се разбра от думите на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол.

Причината е в липсата на компресорна станция на румънска територия. Тя трябва да бъде готова през 2019 г., но румънските власти са уверили, включително Еврокомисията, че ще ускорят работата.

Сега в случай на криза България може да получава по тази връзка до 4 млн. куб. м на ден, съобщи Петкова.

Реален пренос по тръбата ще започне от 1 януари 2017 г. след провеждане на процедура за резервиране на капацитет, каза министърът.

Проектът за газова връзка, който започна да се осъществява след газовата криза в началото на 2009 г., беше открит официално на 11 ноември. Пълният му капацитет е 1.5 млрд. куб. м. Това е първата междусистемна газова връзка, която България успява да осъществи със съседите си. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.